Deventer-Almere

Peter tekent slapende en lezende mensen na in de trein: 'Tijdverdrijf'

28 augustus 2020 13:18 Aangepast: 28 augustus 2020 13:25
Peter maakt bijna dagelijks tekeningen van treinreizigers Beeld © Peter Borchers

Zit jij weleens in de trein tussen Deventer en Almere? Dan zou het zomaar kunnen dat jouw hoofd in het boekje van Peter Borchers staat. Hij maakt al tien jaar lang tekeningen van reizigers die hij tegenkomt in de trein.

Slapend, bellend, pratend en whatsappend: Peters collectie bevat treinreizigers in alle soorten en maten. De 47-jarige graphic designer uit Deventer tekent bijna dagelijks mensen na. Hij is er ooit mee begonnen om de tijd te doden. "Ik reis elke dag naar mijn werk in Almere, en weer terug. Dat is een flinke rit", zegt hij tegen EditieNL.

Willekeurig

Hij kiest zijn 'slachtoffers' meestal willekeurig. "Ik kijk gewoon wie er tegenover of naast me zit. Soms springt iemand eruit vanwege een bijzondere houding. Maar ik heb geen specifieke voorkeur. Mensen die aan het lezen of slapen zijn, zijn het makkelijkst. Die zitten lekker stil."

Veel mensen lijken niks door te hebben, maar sommigen merken het op. "Dan laat ik de tekening zien. Meestal vinden ze het leuk. Soms maken ze er een fotootje van. Maar ik heb ook weleens iemand getekend die vroeg of ik wilde stoppen. Prima, dan stop ik."

Te weinig tijd

Het lukt niet altijd om zijn tekeningen op tijd af te krijgen. "Mensen staan soms op omdat ze uit de trein moeten. Of ik moet zelf overstappen. Dan vul ik de tekening aan met mijn eigen fantasie. Veel mensen zijn dus ook niet honderd procent waarheidsgetrouw afgebeeld." 

Sommige tekeningen zet hij op Twitter. "Verder doe ik eigenlijk niks met de tekeningen. Sommige mensen zeggen dat ik het werk moet bundelen, maar ik vraag me af of dat nou zo interessant is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verveelde piloten slaan aan het tekenen – met hun vliegtuig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore