Ga naar de inhoud
The Pig Story

Ophef over lespakket varkensindustrie op basisschool: 'Walgelijk'

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Commotie over een filmpje over het fijne leven dat varkens hebben voordat ze op je bord belanden. Dit is onderdeel van een lespakket voor kinderen dat door de varkensindustrie gratis aangeboden wordt aan basisscholen. Het moet kinderen ervan overtuigen dat varkensvlees eten oké is. 

De organisatie Varkens in Nood is verontwaardigd over het lespakket The Pig Story. Het zou namelijk misleidende en onjuiste informatie bevatten. Scholen worden aangemoedigd om het te gebruiken als lesmateriaal, terwijl over het leed van de varkens zou worden gezwegen.

Kindercampagne

"Kinderen targetten met een grote campagne is walgelijk", vindt Frederieke Schouten van Varkens in Nood. "Wij komen op voor het welzijn van varkens en ploeteren om de waarheid over varkensstallen in Nederland naar buiten te brengen. Mensen eten namelijk graag vlees. Maar de varkenssector is met een budget van 200.000 euro aan een bredere campagne begonnen."

Varkens Vandaag

De campagne is bedacht door de varkenshouders zelf, vertelt Ingrid van der Sterren van Varkens Vandaag. "Het is bedoeld als tegenhanger voor de lesstof die nu wordt gegeven op scholen, die alleen maar tegen vlees is", zegt ze tegen EditieNL.

"Het wordt kinderen bijna in de mond gelegd dat vlees slecht is en dat je vegetariër moet zijn. Je kunt het als industrie ook bijna niet goed doen", vindt Van der Sterren.

Onvolledige informatie

Schouten vindt de lesstof erg selectief. "Alle negatieve zaken laten ze buiten beschouwing. In het boekje schrijven ze dat de zeug zo lekker ligt te luieren, maar ja, ze kan ook nergens heen. Normaal zou ze rondlopen, wroeten en met haar jongen spelen."

Bijna
Lees ook:
Bijna 500 varkenshouders gestopt in afgelopen jaar

Ook wordt geschreven dat jonkies met vier weken op eigen benen gaan staan. "Dat klopt, maar dat is om economische redenen. Want eigenlijk zijn ze daar met vier weken nog niet klaar voor. Ze vertellen dus niet echt leugens, maar laten belangrijke dingen wel weg."

Bezorgd

Varkens in Nood zegt erg van de boekjes te zijn geschrokken. "We hebben al veel bezorgde leraren aan de lijn gehad. Kinderen nemen erg veel over van een leraar, dat maakt het extra kwalijk."

Bekijk hier de video:

01:45