Ga naar de inhoud
Zwembad in de tuin

'Dump chloorwater uit zwembadje niet zomaar in riool'

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

't Is weer voorbij, die mooie zomer. Althans, het ziet ernaar uit dat het voorlopig afgelopen is met de echt hete dagen. Dat betekent dat de zwembadjes in de tuin leeggemaakt kunnen worden. Maar wat doe je met het water?

Als je puur en alleen water in het zwembad hebt zitten is de oplossing simpel: dan kun je het gewoon omkieperen in de tuin en aan de planten geven.

Veel mensen hebben echter chloor in het zwemwater zitten, zodat het water lang schoon blijft en het zwembad niet continu opnieuw gevuld hoeft te worden. Wat doe je in dat geval met het water?

Zwembadjes
Lees ook:
Zwembadjes volop verkocht: 'Laat 'm niet steeds leeglopen' 

"Water met chloor mag je absoluut niet zomaar in je tuin gooien", zegt een woordvoerder van waterschap Brabantse Delta tegen EditieNL. "Het is uiterst ongezond voor je planten en gras. Maar ook voor de vissen en andere beestjes in de buurt."

Riool

Beter kun je het water in het riool gooien. "Maar daarbij moet je oppassen, want het kan niet overal. In sommige gemeentes is er namelijk een gescheiden riool. Het schone deel wordt rechtstreeks doorgesluisd naar sloten, vaarten en rivieren. Het is dus niet de bedoeling dat het chloorwater daarin terechtkomt." Je moet er in dat geval dus voor zorgen dat je het water in het juiste riooldeel gooit.

Gemeente

Wil je weten of er in jouw woonplaats een gescheiden riool is, dan raadt het waterschap aan om een belletje naar de gemeente te plegen. "Dump het in ieder geval niet zomaar in het riool."

Het waterschap benadrukt dat mensen het water in kleine zwembadjes, waar geen chloor doorheen zit, juist wel in de eigen tuin weg moeten gooien. "Dat is juist goed om het grondwaterpeil omhoog te krijgen. Zeker met de droogte van de afgelopen tijd. We moeten zo zuinig mogelijk met het water omgaan."

Andere oplossingen

Er zijn ook mensen die andere creatieve manieren hebben bedacht om het water te lozen, laten ze op de Facebookpagina van EditieNL weten. Facebooker Gretha geeft het water bijvoorbeeld aan haar schildpadden. "Het water zakte snel tijdens de hittegolf", schrijft ze. Ook Dennis gebruikt het voor zijn dieren: "Drinkwater voor mijn katten", zegt hij.

Maurice gebruikt het water voor iets heel anders: om bier mee te brouwen.

Nick hergebruikt het water. "Ik pomp het over naar mijn jacuzzi, zodat het nog een ronde mee kan!"

Yvonne gebruikt het water om mee schoon te maken. "Aansluiten aan de hogedrukreiniger en dan de voortuin en achter tuin afspuiten."

Volgende ronde

Niet iedereen ruimt overigens z'n badje op. Zo wacht Larissa op een volgende ronde. "Ik wacht tot de temperatuur weer boven de 20 graden is. Dan kunnen we nog lekker zwemmen dit jaar. Het zwembad staat hier altijd tot eind september."