Filteren

Te weinig drinkwater? In Twente halen ze het nu uit het kanaal

29 augustus 2020 09:41 Aangepast: 29 augustus 2020 11:18
Beeld © Editie NL

In Twente hebben ze misschien een oplossing gevonden voor het watertekort in de zomer. Met een nieuw filtersysteem kan er schoon drinkwater uit het Twentekanaal gehaald worden.

Met een speciale pomp in het kanaal kan er van het water in één stap drinkwater worden gemaakt. Het water wordt in de pomp van binnen naar buiten geperst, en alles wat niet in het water thuishoort, wordt eruit gehaald.

Kleine deeltjes tegenhouden

"In Twente zitten we met een enorm tekort aan drinkwater. Met deze Nederlandse technologie kunnen we dat op een relatief eenvoudige manier verhelpen", zegt Michiel Staatsen, directeur van NX Filtration, het bedrijf achter het nieuwe systeem, tegen Editie NL.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Dump chloorwater uit zwembadje niet zomaar in riool'

"We hebben een super-membraanfilter waarmee we hele kleine deeltjes kunnen tegenhouden. We kunnen op een hele compacte manier drinkwater kan genereren."

Medicijnresten

"Van water waar stofjes inzitten die je eigenlijk niet wilt hebben, zoals medicijnresten of micro-organismen, kun je ziek worden", zegt Huub Rijnaarts, Hoofd Milieutechnologie aan de Wageningen Universiteit.  

"De huidige waterzuiveringen zuiveren niet goed genoeg. Deze nieuwe filter is klein en doet zijn werk goed."

Drinkwater

Het grootste deel van het drinkwater, zo'n 65 procent, wordt op dit moment gewonnen uit grondwater. 35 procent van al het oppervlaktewater komt voornamelijk uit de Rijn, de Maas en het IJsselmeer. De overige 1 procent is afkomstig uit duinwater.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore