Ga naar de inhoud
Royal Delft

Verlieslijdend Delfts blauw: 'Niet alleen voor oma's en toeristen'

Royal Delft Beeld © EditieNL

De blauwwitte porseleinen schaaltjes en vazen zijn wereldwijd waarschijnlijk net zo bekend als onze kaas en klompen. Maar nu er nauwelijks nog toeristen naar ons land komen heeft producent Royal Delft het zwaar.

Een vaasje met een molentje of een bordje met een Hollands tafereel. We kennen Delfts Blauw vooral uit de souvenirwinkels. Maar door het wegblijven van de toeristen wordt er veel minder verkocht. Wordt het niet eens tijd dat de Nederlander zelf ook dit Hollands waar in huis haalt? Of zit die niet te wachten op een oubollig stukje porselein?

Branche
Lees ook:
Branche in zwaar weer: miljoenen souvenirs liggen te verstoffen door stilvallen toerisme

"We doen heel erg ons best om te laten zien dat het niet een product is dat alleen maar bij oma op de kast staat", zegt Helen Taylor van Royal Delft. "We maken daarom ook modernere varianten. We hebben bijvoorbeeld samengewerkt met Henk Schiffmacher."

Typisch Nederlands

Als Nederlanders al wat kopen dan zijn het nieuwe ontwerpen. De klassieke stukken erven ze vaak van een familielid. Toeristen kopen de nieuwe producten met de klassieke ontwerpen. "Met name de Amerikanen kopen dit. Ze weten dat familieleden bijvoorbeeld uit Nederland komen en willen dan een stukje van die geschiedenis. Ze willen dan een bord of vaas met een molentje erop. Dat vinden ze typisch Nederlands. Wij kennen die molens al dus dat vinden wij een beetje saai."

Klompenhouwer
Lees ook:
Klompenhouwer opnieuw wereldkampioene

Maar we zouden volgens Taylor die molens op dat bordje niet moeten onderschatten. "Delfts blauw is vanuit China ruim vierhonderd jaar geleden overgewaaid. De VOC bracht het in de zeventiende eeuw mee vanuit het land. Als er specerijen werden gekocht, dan werd het in het Chinees porselein gestopt. Het porselein werd toen ook populair in met name vorstenhuizen door heel Europa."

Burgeroorlog

Op een gegeven moment werd het porselein door burgeroorlogen niet meer in China gemaakt en daarom gingen we dat zelf doen. "Op het hoogtepunt waren er 32 fabrieken in Delft en vandaag de dag is er nog maar één oorspronkelijke fabriek uit de zeventiende eeuw over. Daar komen jaarlijks 140 duizend toeristen vanuit de hele wereld naartoe."

Het porselein wordt dus al sinds de zeventiende eeuw in ons land gemaakt. Toen werd het vooral nog aan adel verkocht.

"Maar in 1850 werd het toegankelijker en het kan best zijn dat er bij je oma op zolder nog iets ligt", zegt antiquair Robert Aronson tegen EditieNL. "Je kunt het herkennen door het woord 'Delft' aan de onderkant."

Kostbaar

"Als je iets hebt waar initialen op staan dan moet je zeker onderzoek laten doen want voor 1850 werden er de letters van de fabriekseigenaar op gezet en dan heb je misschien wel iets kostbaars in huis."

Bekijk hier de video:

02:05