Ga naar de inhoud
Prijsverschil

A-merken een stuk duurder, maar blijvend populair: 'Heeft met gewoonte te maken'

Beeld © ANP

Het verschil in prijs tussen A-merken en huismerken wordt steeds groter. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zes jaar geleden was het verschil nog 24 procent. Nu zijn huismerken gemiddeld 45 procent goedkoper dan A-merken. Waarom blijven we de duurdere merken inslaan?

A-merken kosten vaak meer omdat er veel geld gaat naar reclame en marketing. En dat moet ergens ook terugverdiend worden. Ondanks dat A-merken een stuk duurder zijn, met uitschieters tot bijna 80 procent, blijven we ze kopen.

Prijsvechter
Lees ook:
Prijsvechter Lidl opent aanval op AH en Jumbo: verkoopt nu ook A-merken

"Heel veel mensen kopen graag A-merken vanwege het imago", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond tegen Editie NL. "Het is iets waarmee ze opgegroeid zijn en waarvan ze denken dat de kwaliteit beter is dan die van het huismerk."

Wasmiddelen en vaatwastabletten

  • A-merken zijn producten met een grote naamsbekendheid, zoals Calvé en Ariel. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is het grootst bij de supermarkten Deen, Deka, Dirk en Vomar.
  • De uitschieters zijn met name te zien bij wasmiddelen en vaatwastabletten. Waspoeder van het huismerk is gemiddeld 79 procent goedkoper dan dat van Ariel.

Bron: consumentenbond

"Soms merk je het verschil tussen een A-merk en een huismerk, maar dat is zeker niet altijd het geval", zegt foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan tegen Editie NL.

'Verschil bijna niet te proeven'

En dan gaat het niet altijd om smaak of kwaliteit. "Het kan ook met het uiterlijk te maken hebben. Gebroken rijstkorrels die in dezelfde fabriek worden gemaakt, worden op de verpakking van het huismerk gezet, terwijl er op het A-merk mooie, hele rijstkorrels staan."

Het heeft volgens Ammerlaan ook met gewoonte te maken. "Je ziet dat bij huismerken vaak goedkopere grondstoffen worden gebruikt, maar qua smaak zal je het verschil bijna niet proeven."

Bekijk hier de video:

02:16