Achterhoek

Dierenambulance druk met gedumpte schildpadden: 'Niet geschikt als huisdier'

25 augustus 2020 17:10 Aangepast: 25 augustus 2020 17:19
Een van de schildpadden die de Dierenambulance onlangs heeft gevangen Beeld © Dierenambulance Doetinchem en omstreken

Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk is het beu. In een paar weken tijd hebben medewerkers al ruim dertig schildpadden aangetroffen. De dieren zijn gedumpt door hun eigenaren. "Ze zijn mager en hebben veel aandoeningen."

De droogte in de Achterhoek is de reden dat er de afgelopen tijd zoveel schildpadden worden gevonden. "Sloten en plassen zijn droog komen te liggen. Schildpadden zijn van het water afhankelijk om voedsel te vangen en gaan nu aan de wandel om ergens anders eten te vinden. Daarom komen we ze op de gekste plekken tegen", zegt een medewerker van de dierenambulance tegen EditieNL.

Slechte conditie

De schildpadden zijn er slecht aan toe. "Ze zijn mager en hebben veel ziektes aandoeningen aan hun schild, zoals schildrot. Ze zijn misvormd en hebben vitaminetekort. Een van de dieren had zelfs een dikke vishaak ingeslikt. Hij moest naar een schildpaddenopvang om geopereerd te worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1600 schildpadden in de opvang: 'Het is hier te koud voor ze'

"De dieren lijden ontzettend. Met een beetje geluk worden ze gevonden, maar voor sommige is het te laat. Zij sterven een langzame en pijnlijke dood."

Gedumpt

De dierenambulance is er zeker van dat alle schildpadden gedumpte huisdieren zijn. "Ze komen niet in de Nederlandse natuur voor en planten zich hier niet voort. Daar is het niet de juiste temperatuur voor. Dus het zijn allemaal huisdieren geweest."

Geen huisdieren

Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk pleit dan ook voor een verbod op het houden van schildpadden als huisdier. "Wij raden het echt af om ze in huis te halen. Mensen denken een leuk klein schildpadje te kopen, maar de dieren hebben steeds meer ruimte nodig. Bovendien gaan ze stinken in je huiskamer. Je hebt een ontzettend goede filterinstallatie nodig om het water schoon te houden."

Inmiddels zijn sommige waterschildpadden verboden als huisdier, maar andere soorten zijn gewoon verkrijgbaar. "Zo blijft het dweilen met de kraan open. Ze moeten echt stoppen met die handel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore