Ga naar de inhoud
Knobbeltje

Aantal diagnoses borstkanker daalt sinds corona: 'Check jezelf'

Oncologisch chirurg Marie-Jeanne Vrancken Peeters Beeld © EditieNL

Volgens de Nederlandse Borstkankervereniging (BVN) is het aantal diagnoses van borstkanker sinds maart gehalveerd. Door corona gaan minder vrouwen naar de huisarts en daardoor wordt borstkanker soms te laat ontdekt. Daarom is het juist nu belangrijk om je borsten thuis zelf te controleren op veranderingen. Maar hoe doe je dat zo goed mogelijk?

Presentatrice Linda Hakeboom (34) kwam er onlangs achter dat ze borstkanker had en benadrukte daarna meteen hoe belangrijk het is om jezelf te checken. Dat kan Deborah Ligtenberg van BVN alleen maar beamen. "Elk meisje moet er mee opgroeien, het hoort erbij. Heel vaak is het niks, of in ieder geval geen borstkanker. Wat je ook voelt, ga altijd naar de huisarts. Dat zou gewoon normaal moeten zijn." 

Linda
Lees ook:
Linda Hakeboom deelt heftig bericht: 'Ik heb borstkanker'

Bovendien benadrukt Ligtenberg dat het aantal vrouwen met borstkanker de laatste jaren stijgt. In 2019 werden er ruim 17.000 diagnoses gesteld. Om die reden is ze van mening dat er op jonge leeftijd al over het controleren van je eigen borsten gesproken moet worden. "Bij seksuele voorlichting op school, maar ook thuis. Ga het gesprek aan, vooral bij jonge meisjes."

Knobbeltje

Bij veel mensen is bekend dat een knobbeltje in je borst kan duiden op borstkanker, maar andere symptomen zijn minder bekend. Het advies van BVN luidt dan ook: Ken je lijf. Het is belangrijk om je eigen borsten goed te kennen, zodat je zelf een verandering tijdig op kunt merken.

Symptomen die kunnen wijzen op borstkanker

Een verharding van de borst, een deuk in de borst, huidverandering, of een warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid kan duiden op borstkanker.

Andere symptomen zijn: vocht uit de tepel, putjes in de borst, een bult op de borst, een dikke ader in de borst, een ingetrokken tepel (tenzij je dat altijd al had).

Maar ook wanneer de borst verandert van vorm of grootte, er schilfering van de borst is, een ongewoon knobbeltje of een pijnlijke plek in de borst is moet je naar de huisarts gaan.

Maar hoe kun je het beste je eigen borsten checken. En waar let je op? Dat weet oncologisch chirurg Marie-Jeanne Vrancken Peeters. "Er zijn veel meer symptomen die je zelf kan ontdekken dan alleen de knobbel. Ook veranderingen in de huid of de tepel kunnen wijzen op borstkanker." Toch is het zo dat de meeste vormen van borstkanker niet zelf te vinden zijn. "Andere symptomen onderscheid je vaak zelf niet. Ga daarom altijd naar de huisarts als je iets voelt."

Na
Lees ook:
Na 7 jaar werd Esther Vergeer eindelijk moeder, en toen kreeg ze borstkanker

Zelf-check

Wil je een zelf-check doen? Daar heeft BVN een aantal tips. Kijk bijvoorbeeld met enige regelmaat goed naar je borsten in de spiegel. Veel afwijkingen kun je namelijk beter zien dan voelen. Ze adviseren goed en regelmatig naar je eigen borsten te kijken, zodat je ze beter leert kennen. Stel dat je ene borst groter is dan de andere, raak dan niet meteen in paniek. Stap pas naar de huisarts als de ongewone afwijking langer duurt.

Bekijk hier de video:

02:01