Ga naar de inhoud
Nomofobie

Verslaafd aan je smartphone: 'Het is een ledemaat geworden'

Marlous heeft een boek geschreven over nomofobie Beeld © EditieNL

Betalen, navigeren, lezen, communiceren en gamen: anno 2020 doen we alles met onze smartphone. Zo'n 80 procent van de smartphonegebruikers is zelfs verslaafd aan zijn telefoon. Daar is een naam voor: nomofobie.

Marlous de Haan is fysiotherapeut en kwam in haar praktijk steeds meer mensen tegen met vergelijkbare nek-, rug- en schouderklachten. "Die moesten wel door overmatig gebruik van de telefoon komen", zegt ze tegen EditieNL.

Verslaving

Om er meer over te weten te komen is Marlous een online onderzoek gestart, dat tot nu toe door driehonderd mensen is ingevuld. "Wereldwijd zou 80 procent van de smartphonegebruikers nomofoob zijn. In Nederland lijkt dat ook het geval; de eerste resultaten van m'n onderzoek wijken nauwelijks van dat percentage af."

Immobile
Lees ook:
Immobile en zijn gameverslaving: 'Liefde?! Hij hoort me niet eens...'

Mensen kunnen volgens haar niet meer zonder hun smartphone. "Smartphonegebruikers checken gemiddeld 63 keer per dag of er nieuwe berichten zijn. 69 procent neemt z'n mobieltje mee naar de wc."

Er zijn nauwelijks momenten dat we onze telefoon niet bij ons hebben. "We doen er alles mee. Het is je wekker, je routeplanner, je portemonnee. Zelfs in contact komen met de overheid kan eigenlijk alleen nog maar via je DigiD."

Omgaan met nomofobie

Maar hoe moeten we met die verslaving omgaan? De Haan schreef er het boek Smartphone Etiquette over. Het is niet haar doel om mensen van hun verslaving af te krijgen, maar ze wil smartphonegebruikers vooral leren omgaan met hun telefoon. "Mijn boek maakt mensen bewust van hun gedrag en wat het effect daarvan op anderen is. Wie is de baas? Jij of je telefoon?"

Strava-strevers
Lees ook:
Strava-strevers strijden om de eerste plek op de app: 'Het is een verslaving'

Psycholoog Bjarne Timonen bevestigt dat veel mensen tegenwoordig lijden aan nomofobie. "We zijn massaal verslaafd aan onze telefoons, en waarschijnlijk wordt dat alleen maar erger. De smartphone is een ledemaat geworden. Hij gaat niet meer weg", vertelt hij aan Editie NL.

Erkenning

De toename van het aantal mensen dat lijdt aan nomofobie baart hem zorgen. "Iemand met een telefoonverslaving heeft vaak dezelfde symptomen als mensen met een erkende stoornis. We moeten nomofobie uit de taboesfeer halen en opnemen in de DSM, een handboek uit de psychiatrie. Deze verslaving moet worden erkend."

Bekijk hier de video:

02:13