Social media

Reljongeren jutten elkaar online op: 'Ze beseffen niet hoeveel invloed ze hebben'

21 augustus 2020 16:42 Aangepast: 21 augustus 2020 18:28
Ismail Ilgun stond bekend als de treitervlogger Beeld © EditieNL

Reljongeren houden de gemoederen de afgelopen tijd flink bezig. In meerdere steden heeft de politie hard moeten optreden tegen relschoppers die vooral 's nachts de boel op stelten zetten. De jongeren moedigen elkaar op social media aan om mee te doen.

Snapchat, Instagram en WhatsApp worden veel gebruikt door jongeren om anderen op te trommelen om te rellen, weet misdaadverslaggever Mick van Wely.

"Vaak is het een reactie op een rel in een andere stad. Ze sturen daar filmpjes van en zeggen: wij kunnen het veel beter. Zo jutten ze elkaar op om het steeds erger te maken", zegt hij tegen EditieNL. "Het gaat vaak om jongeren met veel volgers."

Opruiing

Ter plekke filmen ze wat er gebeurt, bijvoorbeeld als ze vuurwerkbommen afsteken. Ook dat publiceren ze. "Ze maken zich daarmee schuldig aan opruiing", vertelt Van Wely.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Agenten lopen op hun tandvlees door relschoppers'

De politie vermoedt ook dat details over de locatie en tijd gedeeld worden in besloten community's op social media. "Het is al met al een enorm groot probleem, want deze jongeren roepen ontzettend veel mensen op om mee te doen. Dat heeft veel invloed."

Besloten groepen

Het is voor de politie moeilijk om vooraf in te grijpen. "Het gaat om afgeschermde profielen. Je komt ook niet zomaar in zo'n besloten community. Met toestemming van justitie kan de politie in bepaalde gevallen een nepaccount aanmaken. Maar dat werkt niet altijd, omdat je soms alleen op voordracht binnenkomt. Iemand uit die groep moet je dan introduceren", aldus Van Wely.

Treitervlogger

Vlogger Ismail Ilgun (23) weet hoe het werkt. Hij stond bekend als de treitervlogger vanwege de overlast en het vandalisme dat hij veroorzaakte in zijn video's. Hoewel Ismail het gedrag van de reljongeren afkeurt, vindt hij dat we niet te snel moeten oordelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw onrustig in Utrechtse wijk Kanaleneiland: noodbevel van kracht

"Veel jongeren die zulke video's plaatsen beseffen niet hoeveel impact ze hebben. Zij hebben niet door dat ze daarmee heel veel mensen overhalen om mee te doen. In hoeverre ben je je daar echt van bewust op die leeftijd?"

Hulp bieden

Hij spreekt uit ervaring. "Ik was zelf ook niet bewust van de kracht van social media toen ik een aantal jaar geleden die vlogs maakte", vertelt hij, doelend op de video's waar ophef over ontstond.

"We worden heel snel boos op deze jongeren, maar we moeten ons afvragen: wat zit erachter? Waarom roepen zij op om dit soort dingen te gaan doen? Je weet niet wat zij hebben meegemaakt. We moeten eerder onze hand uitsteken en investeren in hulpverleners en goede begeleiding voor deze jongeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore