Brabantse snack

Half kroket, half bamihap: Wim wil Nederland veroveren met nieuwe snack

21 augustus 2020 12:08 Aangepast: 21 augustus 2020 12:21
De Winky is een creatie van Wim Wink Beeld © Wim Wink

Het is geen kroket, maar ook geen bamihap. De Winky is een beetje van allebei. Wim Wink heeft de nieuwe snack bedacht en is van plan het land ermee te veroveren. "In de regio rondom Sint Willebrord is het nu al een begrip."

Hij ziet eruit als een kroket, maar wacht maar tot je een hap neemt. De binnenkant van de Winky is namelijk niet alleen gevuld met ragout, zoals je gewend bent van een kroket, maar ook met bami.

Het grote brein achter de nieuwe snack – en de reden dat-ie de naam Winky draagt – is Wim Wink. De 68-jarige man heeft ruim veertig jaar een cafetaria en eetcafé gerund in het Brabantse Sint Willebrord. Hoewel hij beide zaken heeft overgedragen, werkt hij er nog steeds elke dag.

Wow-effect

"Door de jaren heen hebben we van alles geprobeerd te mengen. Vaak is het resultaat niet onaardig, maar bij deze snack dachten we meteen: wow", vertelt Wink aan EditieNL.

De Winky De Winky

Wink vindt het moeilijk de smaak in woorden te omschrijven. "Hij is romig en een beetje pittig. Het is een heel aparte smaak, maar echt heel lekker. Zoals je bij zangers soms duo's hebt die goed bij elkaar passen, zo passen deze smaken bij elkaar. Daar moet je maar net geluk mee hebben."

Begrip

Hij merkt dat de Winky in de omgeving goed aanslaat. "Normaal als we iets nieuws proberen, zwakt het succes na een week of vier af. Maar we verkopen de Winky nu al drie maanden en hij is nog steeds heel populair. Inmiddels wordt hij al in vijftien cafetaria's verkocht. In de regio is het echt een begrip geworden." 

Tussen het verkopen door moet natuurlijk geproefd worden Tussen het verkopen door moet natuurlijk geproefd worden

Nu is het hopen op landelijk succes. "Dat zou fantastisch zijn. Maar dat de Winky het hier goed doet, wil niet zeggen dat de rest van het land erop zit te wachten. De eierbal uit Groningen wordt hier ook niet verkocht. Zo zijn er veel voorbeelden die alleen regionaal succesvol zijn."

Potentie?

Eke Bosman, op social media beter bekend als de 'snackspert', denkt dat hij de Winky wel zou kunnen waarderen. "Ik hou van bami. De bamihap is mijn guilty pleasure", zegt hij tegen EditieNL.

Toch twijfelt hij of de snack zal aanslaan bij het grote publiek. "Als je gaat borrelen met vrienden en je bestelt een gemengde bittergarnituur, is de bamihap – samen met het vlammetje – toch de snack die overblijft. Het is een beetje een saaie snack. Statistisch gezien wordt-ie weinig gegeten. Ik betwijfel daarom of mensen 'm snel zullen bestellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van ketchup-ijs tot bloedsmaak: dit is waarom je gruwelt van gekke smaken

Desalniettemin hoopt de snackspert dat de Winky het goed zal doen. "Het is toch top dat zo'n vakman iets wil nalaten. Dat waardeer ik. Ik vind de naam ook goed gekozen. Als iemand zou vragen 'Wil je een Winky?', dan heb je me."

Testen

Een echt oordeel geven kan natuurlijk niet voordat hij 'm zelf heeft getest. "Ik moet zeggen dat ik inmiddels wel nieuwsgierig ben geworden. Misschien moet ik dit weekend maar eens naar Brabant rijden om de Winky te beoordelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore