Ga naar de inhoud
Grijs-groene duobak

Afvalbakverzamelaar looft 100 euro uit voor zeldzame kliko

Alexander is trots op zijn klikocollectie Beeld © Alexander Smoljanovic

De een spaart postzegels, de ander bierblikjes en weer een ander kan geen genoeg krijgen van afvalbakken. Alexander Smoljanovic valt in die laatste categorie. De 21-jarige Duitser is wanhopig op zoek naar iemand in Nederland die hem kan helpen aan een zeldzaam exemplaar. Hij heeft er 100 euro voor over.

Alexander heeft thuis een flinke verzameling afvalbakken staan. Zijn collectie telt inmiddels 90 kliko's en 300 miniaturen. "De oudste is gemaakt in 1967", vertelt hij trots aan EditieNL.

Grijs en groen

Een van de modellen die nog ontbreken is een grijs-groene duobak: een kliko die twee bakken heeft, gescheiden door een wand in het midden. Het gaat om de variant met een tweekleurige deksel. "De vorm en het design van deze duobak is prachtig", vindt Alexander. 

De afvalbak, ontworpen door het bedrijf Allibert, wordt al jaren niet meer gemaakt. "Hij is erg zeldzaam. De kliko werd halverwege de jaren '90 in gebruik genomen, tot de jaren '00."

Weert

Toch heeft hij er vertrouwen in dat het hem gaat lukken. "Een Nederlandse afvalbakverzamelaar heeft me verteld dat er in Weert enkele exemplaren moeten zijn. En misschien ook wel in andere delen van Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat er een te vinden is voor mij."

Christian
Lees ook:
Christian heeft 38.000 blikjes verzameld: 'Ik lust zelf geen bier'

Heb jij toevallig nog een grijs-groene duobak staan en wil je Alexander verblijden? Dan kun je mailen naar WBS.worldwide@gmail.com. Alexander heeft er veel voor over: degene die hem aan de kliko helpt krijgt 100 euro.

Uniek

Volgens de VerzamelaarsJaarbeurs is Alexander een uniek geval. "Hier heb ik nog nooit van gehoord", vertelt een medewerker van de beurs aan EditieNL. "We hebben door de jaren heen van alles voorbij zien komen, maar geen kliko's."