Coronacrisis

Jazz wat leuk: privéconcert in je tuin

20 augustus 2020 13:55 Aangepast: 21 augustus 2020 17:12
Verslaggever Lonneke kreeg een tuinconcert Beeld © EditieNL

Men neme een verveelde cultuursnuiver met tuin en een werkloze muzikant. Breng die twee samen en je hebt een corona-tuinconcert. Het platform samenuitthuis.nl zorgt dat beide groepen elkaar kunnen vinden.

Sinds half maart zit zangeres Cora Burggraaf zonder optredens. "De zalen gingen dicht maar mensen hebben nog steeds behoefte aan live-optredens", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Concertagenda André Rieu blijft voorlopig leeg

"Ik ben toen flyers in de buurt gaan uitdelen zodat mensen mij konden boeken voor een thuisconcert." Samen met een vriendin is ze een platform begonnen waar mensen artiesten kunnen vinden en boeken. "We hebben inmiddels 36 artiesten. Muzikanten en ook acteurs en mimespelers."

Meer interactie

Voor duizend euro komt Cora een uur zingen onder begeleiding van een pianist. Het is dus een stuk duurder dan een 'gewoon' concertkaartje, maar je zit wel altijd op de eerste rij. "Een huiskamer- of tuinconcert is veel intiemer dan het concertgebouw. Je hebt veel meer interactie met de mensen en dat maakt het heel speciaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cultuurfonds geeft 367.000 euro aan 13 muziekpodia

Muziekdeskundige Nadieh Bindels denkt dat een tuinconcert voor sommige muzieksoorten best wel een uitkomst is. "Voor een singer-songwriter kan het zeker werken, je bent namelijk heel erg afhankelijk van de apparatuur die je hebt. Een rockconcert wordt een beetje lastig."

Duurder

Ze denkt dat mensen wel wat meer geld over hebben voor een concert. "Ik vind dat in deze tijden, als je echt een liefhebber bent van muziek – en als je weet dat de muziekindustrie het heel erg moeilijk heeft – het misschien niet zo erg is om wat meer te betalen voor een concert."

Verslaggever Lonneke krijgt vandaag een tuinconcert van jazztrompetist Gidon Nunes Vaz. Hoe ze dat ervaart zie je in de video hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore