Gevangen in Callantsoog

Hond Sam wandelt van Zwitserland naar Nederland: 2000 kilometer afgelegd

20 augustus 2020 10:47 Aangepast: 20 augustus 2020 11:40
Zoekteams hebben de hond Sam genoemd Beeld © HZGV

Hij heeft een flinke tocht afgelegd. Hond Sam is helemaal vanuit Zwitserland naar Nederland gelopen. Inmiddels is de Bretoense Spaniël gevangen, maar zijn baasje is nog niet gevonden.

De hond werd in maart voor het eerst gespot in Zwitserland. Sindsdien werd hij in de gaten gehouden door gespecialiseerde teams uit Zwitserland en Duitsland, maar het was nog niet gelukt om hem te vangen.

Honden Zoekgroep Gelderse Vallei

Toen bleek dat Sam Nederland zou binnenwandelen, heeft Honden Zoekgroep Gelderse Vallei (HZGV) de coördinatie op zich genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verplicht twee keer per dag de hond uitlaten: goed idee?

Op 30 juli is Sam voor het eerst gespot in Nederland, in het Gelderse dorp Azewijn. Vanuit daar volgde hij zijn tocht via Lathum, Kronenburg, Tiel, Gorinchem en Amsterdam naar Den Helder.

Gevaarlijke route

De hond heeft flink wat een risico's genomen tijdens zijn tocht. "Bij iedere melding was hij wel in de buurt van een N-weg, of zelfs óp een N-weg. Maar Sam ging stug door met zijn tocht door Nederland, alsmaar rechtdoor", schrijft HZGV op Facebook.

"Na Den Helder kon niet verder rechtdoor. De rechte lijn die hij al die maanden had gelopen kwam ten einde in de kop van Noord-Holland. Sam was in de war en bleef zowaar langer dan een dag op één plek in Den Helder. Dit was het moment dat we snel moesten schakelen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeelands stel geeft duizenden dollars uit in zoektocht naar hun honden

Uiteindelijk is Sam in Callantsoog gevangen, waar hij in iemands tuin zat. "Het moment was daar: Sam was eindelijk, na zoveel maanden en kilometers, safe. Zijn reis zat erop, en zijn nieuwe reis – die bestaat uit liefde en aandacht – kan voor hem beginnen."

Baasje onbekend

Ondanks de lange tocht gaat het goed met Sam. Hij is naar een opvang gebracht, waar hij tot rust kan komen. Het is nog onbekend wie zijn baasje is. De hond heeft geen chip.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore