Voorstel Duitsland

Verplicht twee keer per dag de hond uitlaten: goed idee?

19 augustus 2020 10:20 Aangepast: 19 augustus 2020 17:40
Deze honden werden te weinig uitgelaten en dat had invloed op hun gedrag: nu zitten ze in een asiel Beeld © EditieNL

Minimaal twee keer per dag een uur lang de hond uitlaten. Als het aan de Duitse minister van Landbouw Julia Klockner ligt, wordt dat verplicht. Zou dat ook in Nederland een goed idee zijn?

"Een hond moet regelmatig uitgelaten worden", weet Rianne Steenbeek van dierenasiel Crailo in Hilversum. "Dat kan hij namelijk zijn energie kwijt."

Vervelend gedrag

"Mocht hij dat niet kunnen, dan gaat de hond vervelend gedrag vertonen. Denk aan asociaal gedrag zoals tegen mensen opspringen, agressie naar andere honden of zelfs bijten. Het is een beetje te vergelijken met wat er nu in het nieuws gebeurt: als je niet je energie kwijt kan en je zit de hele tijd thuis, dan ga je rellen of gek gedrag vertonen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de 8 beste honden voor senioren

Steenbeek ziet in het asiel regelmatig honden van baasjes die niet de tijd of zin hebben om hun hond (lang) genoeg uit te laten. "Daardoor worden die honden vervelend en doen de mensen de hond weg. Wij hebben sinds kort drie honden die om deze reden weg zijn gedaan."

Hoe vaak? 

Maar is twee keer per dag uitlaten, zoals de Duitse minister wil, wel genoeg? Het uitlaten van de hond is veel genuanceerder dan twee keer per dag op pad, zegt Sanne Germann, dierenartsassistente met een eigen honden uitlaatservice,  tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo krijg je die aanwezige hondengeur uit je huis

"Het ene hondenras moet veel grotere afstanden lopen om zijn energie kwijt te kunnen dan het andere ras. Eigenlijk is vier keer per dag een goed gemiddelde. Vergelijk het met mensen: die moeten ook meerdere keren per dag naar de wc", zegt Germann, die ook haar eigen hondenuitlaatservice heeft.

Verschillen per ras

Niet elke hond kan dezelfde afstand en tijd aan. Zo moet een Duitse herder twee keer per dag minimaal een half uur uit, plus een goede speelsessie. Een labradoodle moet een keer per dag een half uur tot een uur uit. De kleine Pomeriaan moet een keer per dag een half uurtje uit.

Bron: Allesoverhondenrassen.nl

Germann vindt dat mensen hier goed over moeten nadenken voordat ze een hond nemen. "Check welke loopbehoefte deze hond nodig heeft. Als je een hond neemt die een flinke afstand moet lopen, een afstand die jij zelf niet aankan, is de kans groter dat je die hond weer naar het asiel brengt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore