Schoenenfetisj

Waarom katten dol zijn op schoenen: 'Er zitten veel interessante geuren aan'

18 augustus 2020 16:11 Aangepast: 19 augustus 2020 14:05
Veel katten houden van de geur van schoenen Beeld © Lonneke Haveman

Een opmerkelijk verhaal over kat Jordan uit het Amerikaanse Pennsylvania. Het dier is zo gek op schoenen dat hij elke nacht exemplaren uit de hele buurt meeneemt naar z'n eigen huis. Zijn baasjes zijn een Facebookpagina gestart om alle schoenen weer terug bij de juiste eigenaar te krijgen.

In het begin snapten de baasjes van Jordan er niets van: hoe kwamen toch steeds die vreemde schoenen in hun tuin? Met behulp van een gps-apparaat om de nek van de kat, kwamen ze erachter dat Jordan de grote dief was.

Jordan en zijn buit Jordan en zijn buit

Via de Facebookpagina Jordan The Feline Cat Burglar houden de baasjes van Jordan de buurt dagelijks op de hoogte van de laatste buit.

Bekend gedrag

Het gedrag klinkt professor Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag aan de Universiteit Utrecht, niet vreemd in de oren. "Ik hoor katteneigenaren hier af en toe over", zegt ze tegen Editie NL.

Maar wat vinden katten nou zo leuk aan schoenen? "Er zitten veel interessante geuren aan. Katten kunnen heel goed ruiken en halen hier belangrijke informatie uit. Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tijgerkat' serval blijkt populair huisdier, maar ze zijn niet alleen leuk en schattig

Arndt kent zelfs voorbeelden van katten die aan schoenen en sokken zuigen. "Dat kan een teken zijn dat het dier te vroeg van zijn moeder is gescheiden. Het zuigen zou rustgevend zijn voor de kat."

Als je wil dat je kat van je schoenen afblijft, kun je proberen hem een gedragen oud T-shirt of sok te geven. "Dat kan hetzelfde effect veroorzaken", aldus Arndt. "Belangrijk is echter het gehele gedrag van de kat goed in de gaten te houden en desnoods een gedragsdeskundige erbij te betrekken. Er kan namelijk sprake van een gedragsprobleem zijn."

Geur achterlaten

De kat kan de schoen zelf ook markeren met z'n eigen geur. "Dat doet hij met behulp van een feromoon dat hij produceert. Als hij een andere kat aan de schoen ruikt, kan het dat hij zijn territorium wil afbakenen."

In het geval dat jouw kat andermans schoenen naar jouw huis brengt, zoals Jordan uit Pennsylvania, kan het dat de kat de schoenen als zijn 'buit' ziet. "Het is natuurlijk makkelijker om op een schoen te jagen dan op een levende buit", zegt Arndt.

Schreeuw om aandacht

Ook kan het een schreeuw naar aandacht zijn. "Je kunt een kat die dit gedrag vertoont meer aandacht of uitdagingen geven zoals voerpuzzels, krabpalen of spelletjes. Je kan eens kijken of hij dan stopt met het naar huis brengen van de voorwerpen. Maar het verschilt echt per kat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodelijke kattenziekte duikt op: 'Vaccineren is het enige dat helpt'

Als je wil dat je kat van je schoenen afblijft, kun je proberen hem een gedragen oud T-shirt of sok te geven. "Dat kan hetzelfde effect veroorzaken", aldus Arndt. "Belangrijk is echter het gehele gedrag van de kat goed in de gaten te houden en desnoods een gedragsdeskundige erbij te betrekken. Er kan namelijk sprake van een gedragsprobleem zijn."

Niet boos worden

Het belangrijkst is dat je niet boos wordt. "Gaat het om je eigen schoenen, berg deze gewoon veilig op. Als het andermans spullen zijn, probeer er dan geen aandacht aan te schenken. Want die aandacht kan de kat als belonend ervaren. Vervolgens gaat hij dan juist meer spullen brengen."

"Verbied het dier ook niet om naar buiten te gaan. Dat kan behoorlijk veel stress opleveren en het welzijn van het dier aantasten. Je moet begrijpen dat hij dit niet doet om iemand te ergeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore