ANWB

Groningse Winsum verkozen tot mooiste dorp van Nederland

17 augustus 2020 12:12 Aangepast: 17 augustus 2020 17:09
Winsum is verkozen tot mooiste dorp van Nederland Beeld © Jurjen Drenth

Nederland telt vele dorpen, maar welke is het allermooist? De ANWB heeft een verkiezing gestart. Vandaag is een winnaar uit de bus gekomen. Met z’n charmante haventje en grote diversiteit aan bouwstijlen mag het Groningse Winsum zich het mooiste dorp van Nederland noemen.

De verkiezing werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. "Er is ontzettend veel op gereageerd. Ruim 30.000 mensen hebben hun stem uitgebracht", vertelt Marieke Haafkens, ANWB-route-expert en een van de juryleden, aan Editie NL.

Top 5

Naast Winsum bestaat de top 5 uit Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant), Hollum (Friesland) en Urk (Flevoland).

Elsloo Elsloo

Een driekoppige jury is in die dorpen op bezoek geweest om tot een winnaar te komen. Ze hebben daarbij op verschillende criteria gelet: authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, monumenten en in het oog springende gebouwen en de verhouding bebouwing/groen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontdek de mooiste dorpen en steden van Nederland

Winsum heeft op veel vlakken goed gescoord. Zo prijst de jury het dorp om z'n gemoedelijke centrum, gelaagdheid in bouwstijlen, het échte dorpsleven met een stads winkelaanbod, de haven die het dorp sjeu geeft en de oude synagoge. Bovendien heeft het dorp 59 Rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten.

Urk Urk

Boek

Van de vijftig mooiste dorpen heeft de ANWB een boek laten maken: De allermooiste dorpen van Nederland. "Het is zeker niet onze bedoeling dat iedereen nu massaal naar Winsum afreist. Dan raakt het dorp gauw z'n gemoedelijke karakter kwijt", lacht Haafkens. "Maar ga vooral langs als je in de buurt bent. Er zijn nog 49 andere leuke dorpjes door heel Nederland om naartoe te gaan."

Vanaf morgen ligt het boek in de winkel.

Oisterwijk Oisterwijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore