Strand inmiddels weer open

Twee zwemmers overleden in IJburg: wat kan er gebeurd zijn?

14 augustus 2020 17:49 Aangepast: 14 augustus 2020 21:33
Het strand ligt er verlaten bij Beeld © ANP

Burgemeester Femke Halsema had het strand op IJburg in Amsterdam vanmiddag per direct gesloten nadat er donderdag twee drenkelingen zijn overleden. Wat is er mogelijk gebeurd?

Donderdagochtend werd een overleden vrouw in het water gevonden. Later op de dag werd een man in slechte conditie uit het water gehaald. Ook hij is later overleden.

Stroming

Wat de reden is voor het plotselinge overlijden van de twee mensen, wordt momenteel nog onderzocht. "Bij het strandje is een zwemgedeelte dat is afgezet met touwen. Daarbinnen is het 1.40 meter diep. Maar het stuk erbuiten – waar mensen ongetwijfeld ook weleens zwemmen – is een stuk dieper. Daar kan sprake zijn van koude stroming, wat kramp kan veroorzaken", vertelt Walter Weg, voorzitter van de Amsterdamse reddingsbrigade, aan Editie NL. Inmiddels is het strand weer geopend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester Amsterdam sluit strand op IJburg na incidenten

Een ander mogelijk scenario is dat de zwemmers terecht zijn gekomen in een stroming. "Buiten die touwen kan die stroming sterk zijn. Als je daarin terechtkomt en je raakt in paniek, kan je oververmoeid raken. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties."

Maar er zijn volgens Weg nog veel meer opties waar rekening mee gehouden moet worden. "Het kan ook dat de overleden drenkelingen niet konden zwemmen, onwel zijn geworden door de hitte of drugs hebben gebruikt."

Waterkwaliteit

Het lijkt Miquel Lurling, waterkwaliteitonderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, onwaarschijnlijk dat de kwaliteit van het water een rol heeft gespeeld bij het overlijden van de twee mensen. "Het is een officieel aangeduid zwemgebied en dat houdt in dat het water eens in de twee weken wordt gecontroleerd op blauwalg en bacteriën. De waterwaardes zijn prima in orde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorig jaar verdronken minder mensen, 'maar nog geen structurele daling'

"Bovendien komen de lichamelijke reacties daarop pas na verloop van tijd. Deze zwemmers zijn vrij acuut overleden. Daarnaast zouden de andere badgasten er dan ook iets van moeten merken."

Toezicht

Tot gisteren was er geen toezicht van de Amsterdamse reddingsbrigade op het strand. "Er werd toezicht gehouden door gemeentelijke toezichthouders die zich met name bezighielden met EHBO en het voorkomen van geweld en drugsgebruik op het strandje", aldus Walter Weg van de reddingsbrigade. 

Gemeente

De gemeente Amsterdam laat aan Editie NL weten nog niets te kunnen zeggen over de kwestie omdat het onderzoek nog gaande is. Wanneer het wordt afgerond is nog onduidelijk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore