Ga naar de inhoud
Vakantie in eigen land

Wat heeft Nederland de wandelliefhebber te bieden?

Verslaggever Anne test samen met drie wandelliefhebbers Nederland als wandelland Beeld © Editie NL

Klauteren naar de piek van de Mont Blanc, al zigzaggend bergriviertjes in de Pyreneeën doorkruisen of genieten van prachtige Zwitserse uitzichten. Veel vakantiegangers houden wel van een goede wandeling. Maar wat heeft Nederland de wandelliefhebber te bieden?

Vanwege de coronacrisis blijven veel mensen dit jaar in eigen land. Fanatieke hikers zullen hun bergtoppen dus moeten inruilen voor een route in eigen land. Toch is dat volgens wandelexpert Nanda Raaphorst helemaal geen straf.

"Het voordeel van Nederland is dat je veel verschillende landschappen hebt op korte afstand van elkaar", zegt ze tegen Editie NL. "Zo heb je bij de Hollandse Rading aan de ene kant weide-achtig poldergebied met slootjes, maar je kan ook zo de bossen in lopen. Dat maakt Nederland zo bijzonder."

Routes

Raaphorst wandelt al 35 jaar in binnen- en buitenland en schrijft wandelgidsen, waaronder de ANWB Wandelgids Nederland. In Nederland heb je verschillende opties, vertelt ze. "Er zijn vastgelegde routes die je kan bewandelen. Dan is het werk al voor jou gedaan. Maar als je dat allemaal te kinderachtig vindt, kun je ook van de paden afwijken. Dat is toch iets avontuurlijker."

Snorkelen
Lees ook:
Snorkelen in Nederland: wat valt er te zien?

Hou je van uitdaging? Dan raadt Raaphorst de Montferlandse Toppentocht aan. "Dat is een flinke kuitenbijter. Ook de N70 is een pittige tocht. Dat is een natuurroute van zestien kilometer lang. De tocht loopt rondom Nijmegen en is echt verrassend zwaar. Hij gaat op en neer op onverharde paadjes."

Ze gaat verder: "Ook wandelen in Zuid-Limburg is zwaar. En de Duintoppentocht is behoorlijk pittig. Je kan ook wadlopen – weer een andere tak van sport, maar heel bijzonder."

Wandelvakanties

Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk zijn populaire bestemmingen voor Nederlandse wandelaars. Een 5-daagse wandelvakantie kost gemiddeld 385 euro.

Maar ook Nederland is een populair wandelland. Zo'n 700 duizend mensen gaan hier per jaar op wandelvakantie. Een 5-daagse reis kost circa 240 euro. Populaire routes zijn het Krijtlandpad (100km), Pieterpad (492km) en het Nederlands Kustpad (725km).

Bron: Wandelnet/NBTC-NIPO

Kilometervreters

En dan heb je nog de mensen die lang wandelen – 'de kilometervreters', zoals Raaphorst ze noemt. "Die gaan echt voor de lange tochten en wandelen op één dag zo veertig kilometer. Dat is echt een andere slag wandelaar. Zij doen niet aan rustig kijken en kwebbelen. Het lijkt alsof ze trainen; ze lopen rood aan en hebben de pas erin. Het gaat hen misschien meer om prestatie dan om het genieten van de omgeving."

Ben je op zoek naar mooie uitzichten? "Die hangen toch samen met de heuvels, dus bijvoorbeeld de Toppentocht. Je kan ook naar de Pyramide van Austerlitz, maar die is wel toeristisch. Ook bij de Maasduinen is het mooi. Met helder weer kun je Duitsland zien liggen."

Bekijk hier de video:

02:16
Goed
Lees ook:
Goed nieuws: wandelen is beter dan een intensieve work-out