Weerbeeld

Wel onweer maar geen lage temperaturen: hoe kan dat?

13 augustus 2020 17:05 Aangepast: 13 augustus 2020 18:03
Er wordt de komende dagen veel onweer voorspelt, laat weerman William zien Beeld © Editie NL

Na veel hete, zomerse dagen is er onweer op komst. Daarbij gaat het niet om een enkele bui, nee: er wordt meerdere dagen onweer voorspeld. Opvallend is dat het qua temperatuur niet echt afkoelt. Hoe kan dat?

Het is al heel lang warm in Nederland. "Voor Nederlandse begrippen is dit bijzonder", vertelt weerman William Huizinga aan Editie NL. "Meestal wisselen hoge en lage temperaturen elkaar af. In die overgangsfases vinden vaak onweersbuien plaats."

Koelere lucht

Zo'n onweersbui gaat vaak gepaard met koelere lucht, waardoor de temperatuur daalt. "Maar dat is nu niet het geval. Het koelt tijdelijk af door de onweer, maar daarna warmt het gewoon weer op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkoeling is onderweg, maar het blijft zomers

De buien die we in het vooruitzicht hebben, zijn te wijten aan de opwarming van de zon gedurende de dag. "De stijging van die warme lucht en het ontstaan van die stapelwolken vormen een trigger voor die buien."

Hele dagen onweer?

In de weerapp op je telefoon kan het soms lijken alsof het de hele dag gaat onweren, terwijl er geen vuiltje aan de lucht is. Max Verhagen van Buienradar legt uit hoe dat komt. "Wij baseren de voorspelling in de app op de temperatuur, luchtvochtigheid en wind, op verschillende hoogtes. We gebruiken verschillende weermodellen – die onderling onwijs van elkaar afwijken – en kiezen wat wij verwachten dat het gaat worden en welk icoon we tonen. Maar de onstabiliteit is momenteel vrij hoog."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wen er maar aan: die hittegolven blijven komen

Maar waarom een bliksemsymbooltje als het het grootste deel van de dag gewoon zonnig is? "We zetten dat symbool bij het zonnetje omdat de kans op onweer groot is. We willen daarmee een waarschuwing geven, bijvoorbeeld aan mensen die op het water zijn. Zo weten zij dat er onweer kan komen, ook al weet je vaak niet exact hoe laat."

Lokale buien

Ook lokale buien maken de voorspellingen complex. "Die kunnen in vijf à tien minuten ontstaan, met heel heftige regenval en windvlagen, terwijl een paar kilometer verderop het zonnetje schijnt en er niks aan de hand is."

Weerman Huizinga adviseert om vooral de lucht goed in de gaten te houden. "Laat je niet verrassen en let op de wolken, want die zeggen heel veel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore