Milieudefensie boos

IJsbaan Haarlem is open tijdens hittegolf: 'Schadelijk voor milieu'

13 augustus 2020 15:59 Aangepast: 13 augustus 2020 16:51
In Haarlem wordt er ook tijdens de hittegolf geschaatst Beeld © Editie NL

Schaatsen terwijl het buiten 32 graden is; bij IJsbaan Haarlem kan het gewoon. Daar wordt door kunstschaatsverenigingen geschaatst op 'zomerijs'. Milieudefensie Haarlem vindt dat niet kunnen vanwege de hoge CO2-uitstoot en spant een kort geding aan tegen de gemeente, die verantwoordelijk is voor de vergunning.

Ondanks de hittegolf kan er in Haarlem gewoon geschaatst worden. Daar is Milieudefensie Haarlem niet blij mee. "Die ijsbaan is een probleem", vindt voorzitter Karel van Broekhoven. "Als je met 32 graden een ijsbaan draaiende wil houden, stoot je heel veel CO2 uit. Dat is schadelijk voor het klimaat en in strijd met de ambities van de gemeente Haarlem."

Uitstoot

Milieudefensie heeft de gemeente dan ook gevraagd om de baan te sluiten. "Dat gebeurde niet, want de vergunning zou in orde zijn. We hebben nu een kort geding aangespannen. Ook is er een berekening gemaakt, gebaseerd op een meting die de ijsbaan zelf heeft gedaan."

CO2-uitstoot

Volgens de berekeningen van Milieudefensie Haarlem is zomerijs goed voor twintig ton CO2-uitstoot per week. Dat is net zoveel als 140 keer naar Parijs vliegen.

Voor twintig ton CO2 moeten duizend bomen een jaar lang groeien. Bron: Climate Neutral Group.

"Twintig ton CO2 per week is relatief veel en verstoort het klimaat enorm. Wij vinden niet alleen dat de gemeente de bewoners moet vragen om de CO2-uitstoot te beperken door de boel te isoleren, maar zelf ook het goede voorbeeld moet geven. Maar dat doet de gemeente niet."

Kunstschaatsen

Het ijs ligt er nu vier weken. "Het is het gebruikelijkst om dat in de winter te doen, dat begrijp ik, maar sporten zoals kunstschaatsen hebben ook zomerkampen", vertelt ijsbaandirecteur Rob Kleefman aan Editie NL. "Die vinden plaats op reguliere banen die in de zomer gesloten zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter geeft gemeente gelijk: ijsbaan Zoetermeer moet open

Kunstschaatsvereniging Haarlem heeft de ijsbaan gevraagd om ze dit jaar te helpen met het organiseren van de zomerkampen. "Door de coronacrisis zijn veel sportlocaties gesloten. Wij zijn een open baan, dus er is veel frisse lucht. De regels zijn hier soepeler."

In overleg met de gemeente Haarlem heeft de ijsbaan besloten om open te gaan. "We doen het om de kunstschaatsverenigingen te helpen. Nog drie weken te gaan en dan is het weer voorbij."

Extra energie

Hij geeft toe dat het zomerijs meer energie kost. "In de zomer kost het altijd meer energie dan in de winter, omdat de buitentemperatuur hoger is. Maar het is niet overdreven veel. De zon schijnt dankzij de tent niet rechtstreeks op het ijs. Bovendien hebben we dit jaar flink wat kilowattuur bespaard omdat we half maart moesten sluiten. Die gebruiken we nu."

Tussen de verschillende ijsbanen worden onderlinge afspraken gemaakt. "Utrecht is nu gesloten voor zomerijs, omdat wij open zijn gegaan. Zo wordt er ook weer energie bespaard die wij kunnen gebruiken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore