Spaans strand

Zingende Mart gaat viral in buitenland: 'Ik heb geen flauw idee wat ik zing'

13 augustus 2020 13:03 Aangepast: 13 augustus 2020 13:55
Mart is overrompeld door het succes Beeld © Mart Hoogkamer

Mart Hoogkamer heeft in één klap internationale bekendheid gekregen. Een video waarin te zien is hoe de Leidse volkszanger op het strand van La Carihuela het nummer Unchained Melody zingt, gaat viral op social media.

De 22-jarige Mart was deze week een paar dagen op vakantie naar Spanje met zijn neven. "We zaten daar een drankie te doen op het strand en ik begon lekker te zingen. Ondertussen gingen steeds meer omstanders meeluisteren: Spanjaarden, Engelsen, Nederlanders, enzovoort. Ze begonnen zelfs te applaudisseren."

Engels

Een breed scala aan nummers kwam voorbij. "Tom Jones, Elvis, noem het maar op. Ik kan alleen totaal geen Engels, dus het bleef bij neuriën. Behalve Unchained Melody van The Righteous Brothers. Die ken ik uit m'n hoofd. Ik heb alleen geen idee wat ik zing. Op een schaal van 1 tot 10 zit mijn Engels nog onder de 1."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit jochie (2) gaat viral met zijn basketbal skills

Zijn neef filmde het nummer met zijn telefoon. "Ik was niet van plan het online te zetten, want ik was er zelf niet zo tevreden over. Maar ik stuurde 'm wel naar mijn manager. Die heeft de video online gezet en binnen een half uur was-ie al 250 duizend keer bekeken."

Drie dagen later staat de teller op 9,2 miljoen. "Het blijft maar gaan, niet normaal. Ik leef op dit moment in een droom", zegt Mart, die in 2016 tweede werd bij Holland's Got Talent. "Ik denk dat het een combinatie is van de setting, zo spontaan op het strand, en dat ik zing in het Engels. Dan heb je toch een groter bereik."

Het klooster in

Ondanks z'n slechte Engels staat hij er wel voor open om meer in die taal te gaan zingen. "Kijk, Nederlandse volksmuziek blijft altijd in mijn hart. Daar zal ik niet mee stoppen. Maar als mensen me graag Engels willen horen zingen, wil ik dat best doen. Ik denk alleen dat ik eerst het klooster in moet om het daar te leren, tussen de nonnen. Want mijn Engels slaat nu helemaal nergens op", lacht hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore