Foutparkeren

Geklaag over groene deelscooters: GO Sharing, GO overlast?

19 augustus 2020 10:57
Michael Axl Evers deelde deze foto op Facebook Beeld © Facebook.com/Michael Axl Evers

Misschien staan ze ook weleens bij jou voor de deur geparkeerd: de groene e-scooters van GO Sharing. In twintig gemeenten rijden in totaal 2500 van deze elektrische deelscooters rond, en daar is niet iedereen blij mee.

De groene e-scooters zijn door iedereen met een rijbewijs via een app te gebruiken. Je pakt de scooter wanneer je 'm nodig hebt en parkeert hem wanneer je klaar bent. En vooral dat parkeren zorgt voor overlast.

Parkeeroverlast

"Wij krijgen regelmatig foto's van scooters die op de kop staan, in een speeltuin zijn neergezet of midden op de stoep staan geparkeerd", zegt Arjen van Drunen, fractievoorzitter van de PvdA in Breda. "We zijn wel blij met de komst van de GO Sharing scooters naar de stad, maar we zien dat ze ook gebruikt worden om er roekeloos mee te rijden. Veel inwoners klagen over parkeeroverlast."

Collega's van de PvdA in Enschede ervaren hetzelfde en pleiten daarom voor een campagne met voorlichting over fatsoenlijk gebruik van de scooters.

Punten geven

Raymon Powels, CEO en oprichter van GO Sharing laat aan EditieNL weten bekend te zijn met het probleem. "Vooral het foutparkeren is een probleem. We proberen gebruikers te motiveren om de scooter netjes te parkeren door punten te geven", legt hij uit. "Gebruikers sturen een foto van hun geparkeerde scooter en als ze het goed doen krijgen ze punten op hun account waardoor ze bepaalde afstanden niet hoeven te betalen."

Ramon Powels Ramon Powels

Geweerd

Andersom worden mensen die de regels aan hun laars lappen of mensen die een nep-account aanmaken van het platform geweerd.

Volgens Powels zijn de gebruikers van de groene scooters vaak mensen die normaal gesproken fietsen of met de auto gaan. "Daardoor is er soms ook een gebrek aan kennis en ervaring."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore