Ga naar de inhoud
Gevaarlijke situaties

Strava-strevers strijden om de eerste plek op de app: 'Het is een verslaving'

Voor Theo en zijn vrienden is fietsen met Strava leuker Beeld © EditieNL

Theo Wijma en zijn vrienden hebben altijd de sportapp Strava aan wanneer ze een stukje gaan rijden. Ze strijden om elkaars tijd te verbeteren, en dat levert wel eens gevaarlijke situaties op. Gemeente Stichtse Vecht doet een oproep aan alle snelfietsers om een beetje rekening met elkaar te houden.

Vooral met dit mooie weer is het druk op de straten van Gemeente Stichtse Vecht. En dat leidt tot irritaties. "Als het drukker is onderweg, moet je meer rekening houden met elkaar", schrijft de gemeente op haar site. "Helaas constateren we dat er weggebruikers zijn die dit onvoldoende doen, waaronder (snel)fietsers. Hierdoor ontstaan irritaties en gebeuren er soms ook ongevallen."

Gevaarlijke situaties

Een herkenbaar beeld voor Theo Wijma en zijn fietsvrienden. Zij gebruiken altijd de sportapp Strava. Zo proberen ze elkaars tijd en prestaties te verbeteren en dat levert nog wel eens gevaarlijke situaties op. "We maken veel gebruik van de app. We zijn met een groepje van acht en soms wat gastrijders. Het is leuk om te zien wie er goed gaat en wie minder."

'Heb
Lees ook:
'Heb ik nou voor niks gesport?!' Wereldwijde storing bij Garmin

Doordat ze elkaar steeds willen verbeteren gaan ze soms erg hard, en af en toe gaat dat maar net goed. "Dan rij je met elkaar een hoekje om en dan zie je even niks. Dan komt er soms ineens iemand met een hond langs en moet je vol in de ankers voor een hondje." Soms – als ze op onbekend terrein fietsen – lossen ze dit op door één iemand voorop te laten fietsen. "Diegene kan dan even niet mee in de strijd om de tijd maar kan dan voorop fietsen en fluiten of roepen als er iets aankomt."

Motivatie

Maar waarom worden we zo strijdlustig van een sportapp? Volgens sportpsycholoog Yara van Gendt ligt dat vooral aan de doelen die je jezelf stelt. "Je hebt twee varianten van motivatie waarom je gaat sporten", zegt ze tegen EditieNL. "Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit jezelf komt. Extrinsieke motivatie wordt met een app als Strava erg aangespoord. Dat is de motivatie om voor anderen beter te worden."

Vakantietip:
lees ook:
Vakantietip: Fiets je eigen stadskunst met Strava

Ook de sociale druk speelt hierbij een rol. "Als je dan ziet dat je buurman of vriend extra veel likes krijgt op zijn records dan is het heel verleidelijk om dat ook te willen."

Oogkleppen

Maar waarom zou je jezelf daarvoor in gevaarlijke situaties brengen? "Het ligt eraan welke doelen je voor jezelf stelt. Wil je de eerste plek op de app halen? Of wil je gewoon lekker gezond bezig zijn? Als je alles doet om te winnen en daardoor oogkleppen op zet, dan is winnen even het allerbelangrijkste op dat moment. En dat kan uit de hand lopen, kijk maar naar het wielerongeluk van vorige week."

Dylan
Lees ook:
Dylan Groenewegen reageert verslagen op crash Fabio Jakobsen

Wie ook niet zonder Strava kan is Walter Sloots. Hij wordt door zijn vrouw Bettina een echte 'Strava-junkie' genoemd.

Zijn doel: de top 10 van Strava halen. "Ik zet de app altijd aan", zegt hij tegen Editie NL. "Als ik ga mountainbiken of even ga lopen. Het is een verslaving."

Omdat hij vooral met zijn mountainbike op pad is komt hij naar eigen zeggen minder vaak in gevaarlijke situaties dan wielrenners. Toch is hij daarom niet minder fanatiek. "Hoe mooier een pad is hoe meer motivatie ik heb om een mooie tijd neer te zetten. Als je ziet dat duizend mensen het pad al hebben gefietst en je komt dan in de top tien terecht, dan ben je echt tevreden."

Rene
Lees ook:
Rene rent door álle straten van Rotterdam: 'Nog 1500 kilometer te gaan'