Afgelopen weekend kwamen de opvarenden van een bootje zonder brandstof te zitten. Een van hen besloot om naar wal te zwemmen om brandstof te halen. Wonder boven wonder lukte het hem om twee kilometer te zwemmen. Toch raadt de KNRM dit sterk af. "Absoluut geen slim idee".
Vooral op open water is het gevaarlijk voor onervaren zwemmers. Het is dan ook een groot geluk dat hij de kant heeft bereikt denkt zwemanalist Roy Danckaarts. "Het is heel lastig om de afstand in te schatten. Vooral op het water want je ziet alleen maar golven en verder heb je totaal geen referentiekader", zegt hij tegen Editie NL.
"Mensen onderschatten de afstand en overschatten zichzelf. Zo van 'dat doe ik wel even', maar ze vergeten dat je in het water maar traag vooruit komt." Een onervaren zwemmer zwemt volgens Dackaarts met een snelheid van gemiddeld één a twee kilometer per uur. "Dat komt omdat het water erg veel weerstand biedt. Het remt je af, daardoor lijkt het alsof je bij elke slag niet dichter bij wal komt."
Beter zichtbaar
Hij raadt aan om – als je op open water gaat zwemmen – altijd een zwemboei mee te nemen. "Zo ben je beter zichtbaar en heb je iets om op uit te rusten als de vermoeidheid toeslaat."

Daarnaast denkt hij dat het belangrijk is om een goede zwemtechniek te leren. "Met borstcrawl lig je meer op het water dan bij schoolslag. Je gaat dan sneller vooruit."
Toch raadt Martijn Bustin van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij af om in geval van nood zelf naar wal te zwemmen. "Het is absoluut geen slim idee. De watertemperatuur is vaak te koud en dat kan leiden tot kramp. Als je dan geen reddingsvest draagt ben je verloren."
Hoofd boven water
Bovendien ben je zonder reddingsvest veel minder goed vindbaar. "In het water steekt alleen je hoofd boven water, dus stel we zijn op zoek naar je dan vinden we eerder je boot." Hij raadt aan om – wanneer je zonder brandstof komt te zitten – de hulpdiensten in te schakelen. "Dat kan via de KNRM hulp-app of via 112. Zorg altijd dat je je telefoon bij je hebt en doe er een waterdicht zakje omheen voor als de boot omslaat."

"Als je boot is omgeslagen moet je op de kiel van de boot klimmen en probeer dan aandacht te trekken door te zwaaien en te roepen."
Gevaarlijke actie
De jongen die afgelopen weekend in de problemen kwam is aan wal opgevangen en de boot is teruggesleept. De opvarenden zijn door de bemanning van de reddingsboot aangesproken op hun gevaarlijke actie.