Vakantie in eigen land

Snorkelen in Nederland: wat valt er te zien?

11 augustus 2020 17:49 Aangepast: 11 augustus 2020 17:57
Snorkelen in Nederland, is dat wat? Deze groep heeft het getest Beeld © Editie NL

Veel Nederlanders gaan op vakantie in het buitenland snorkelend op zoek naar kleurrijke vissen met mooie patronen. Maar door corona brengen veel mensen de zomer in eigen land door. Kun je in Nederland eigenlijk ook mooi snorkelen?

Wie denkt aan snorkelen, denkt misschien niet direct aan Nederland. "Mensen hebben geen idee hoe mooi de onderwaterwereld hier kan zijn", zegt Linda Ferwerda, duiker en oprichter van de website duikeninbeeld.nl, tegen Editie NL. "Ze denken dat het hier donker en grijs is."

Maar daar zitten ze fout. "In Zeeland zit ontzettend veel kleur in het water. Dat is echt het walhalla voor duikers en snorkelaars in Nederland. Er is stroming, dus voedsel en leven. En de parende sepia's trekken veel duikers. Dat is een fenomeen waar veel tropische landen jaloers op zijn."

Camouflage

Wel moet je als snorkelaar in Nederland wat beter speuren dan in tropische landen met helder water. "Het onderwaterleven is gecamoufleerder. We hebben geen vissen met felle kleuren en gele stippen. Je moet wat beter zoeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snorkelen in de sloot: zo ziet dat eruit

Natuurlijk zal het anders zijn dan wat toeristen misschien gewend zijn van hun vakanties. "Overal waar je naartoe gaat moet je je verwachtingspatroon bijstellen. Iedere bestemming heeft iets leuks, iets speciaals."

Geen Nemo

"Het is maar net wat je zoekt en wat je wil", zegt ook snorkelexpert Marloes Otten. "In het buitenland is het lekker warm en ook leuk. In Nederland hebben we geen paars gestreepte vissen of Nemo's. Maar ook hier in Nederland is het heel bijzonder. Je kan het niet vergelijken", zegt ze tegen Editie NL.

Ook zij prijst Zeeland om z'n snorkellandschap. "Daar is zout en zoet water. In de zoetwaterplassen vind je een bijzondere biotoop met snoeken en baarzen. Het zoute water is open en staat in verbinding met de Noordzee. Er is daardoor veel meer diversiteit. Je vindt daar verschillende soorten vissen, krabben, kreeften en inktvissen. In Nederland leven ook zeepaardjes. Alleen hun camouflage is heel goed dus je kan er talloze keren langszwemmen zonder ze te zien."

De test

Editie NL ging met Dominique en Djaiony Patuel, die deze zomer eigenlijk zouden gaan snorkelen in Egypte, op pad om te zien hoe snorkelen in Nederland eruitziet. Je ziet het in de video hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore