23 dagen

Daan loopt 260 kilometer langs de kust om zwerfafval op te ruimen

11 augustus 2020 12:27 Aangepast: 11 augustus 2020 13:53
Daan ruimt 23 dagen zwerfafval op langs de Nederlandse stranden Beeld © Daan Strang

Scheveningen, Hoek van Holland, Visschershoek en Cadzand, het zijn zomaar wat stranden waar Daan Strang de komende drie weken te vinden is. Niet om te luieren in het zand of verkoeling te zoeken in de zee. Nee, Daan ruimt afval op.

Van het noordelijkste puntje in Noord-Holland tot in het zuidelijkste stukje strand in Zeeland. Daan maakt in 23 dagen 260 kilometer aan strand schoon. Dat doet hij in het gezelschap van vrijwilligers die hem helpen.

Clean-up tour

Het is de vierde dag van zijn missie, die hij de Beach Clean-up Tour noemt. Daan prikt vandaag afval in Schoorl, zijn eigen woonplaats, en Groet. "Alle grote clean-up tours zijn dit jaar afgelast vanwege corona, terwijl er nu juist veel mensen op het strand zijn. Dus ik dacht, ik moet iets doen", zegt hij tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strijd tegen zwerfafval: McDonald's beloont mensen die troep opruimen

Hij heeft zijn route verdeeld in etappes, variërend tussen de 7 en 17 kilometer lang. Elke dag roept hij vrijwilligers op om met hem mee te lopen. "Elke etappe zijn er weer andere 'vreemden' die meelopen: soms maar een stuk of zes, soms wat meer. Het is heel leuk om in korte tijd zoveel mensen te leren kennen. Ik krijg er veel energie van."

Ploggen

Toch valt het ploggen – het oprapen van zwerfafval terwijl je gaat wandelen, joggen of fietsen – niet mee met dit weer. "Het is ontzettend warm dus ik moet goed blijven drinken. Ik ben eigenlijk de hele dag door aan het squatten, 23 dagen lang. De eerste pijntjes voel ik al."

Daan heeft voor het ploggen een speciale rugzak ontworpen: de PlogSack. "Eerst liep ik altijd met een grote plastic zak of ander soort rugzak, maar uiteindelijk gingen die tassen dan stinken of kapot. In deze rugzak zit standaard een duurzame afvalzak die je er makkelijk uithaalt en weer instopt. Het is misschien niet de meest sexy rugzak die er is, maar strandafval is nu eenmaal ook niet sexy."

Bijdragen

Wil je ook een dag meelopen met Daan? Hier kun je de etappes vinden. Bijdragen in geld kan overigens ook. De opbrengst gaat naar The Ocean Cleanup, dat zwerfvuil uit oceanen en rivieren opruimt, en de Target Earth Foundation, dat ook opruimevenementen organiseert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore