Plaknachten

Slapen in de tuin: goed idee of juist niet?

11 augustus 2020 09:51 Aangepast: 11 augustus 2020 18:35
Twee van de drie jongens hebben de hele nacht in de tuin geslapen Beeld © Petra

We zitten midden in een hittegolf en dat heeft voor veel mensen ook zo z'n gevolgen voor hun nachtrust. Sommigen wisten tijdens de afgelopen plaknachten niet waar ze het zoeken moesten en kozen ervoor om buiten te slapen. Maar is dat eigenlijk slim?

"En wat was het eerste wat jullie zagen toen jullie de gordijnen open deden?", schrijft twitteraar Jacqueline op Twitter. Op de foto zien we haar overbuurman/-vrouw die buiten op een matras ligt te slapen.

Buiten slapen

Het is niet de enige die met deze warmte de buitenlucht opzoekt. Op de Facebookpagina van Editie NL laten veel mensen weten de nacht buiten doorgebracht te hebben. "Zalig met dit weer buiten slapen. Matrasje op de grond , jezelf inspuiten met muggenspray en slapen maar. Zelfs onze pup vindt het geweldig!", schrijft volger Angelique.

Petra stuurt een foto van haar drie zonen in de tuin. "Bijna drie dappere jongens.. Twee hebben hun challenge volbracht", schrijft ze.

Twee van de drie jongens hebben de hele nacht in de tuin geslapen Twee van de drie jongens hebben de hele nacht in de tuin geslapen

Ook Facebookers Tineke en Caby sturen foto's van hun nieuwe slaapplaatsen in de buitenlucht.

Slim of niet?

Maar is het eigenlijk verstandig om buiten te gaan liggen? Het zou kunnen helpen, weet somnoloog Reinout de Groot. "Maar alleen als het buiten koeler is dan in je slaapkamer. Anders heeft het geen zin", zegt hij tegen Editie NL.

Temperatuursdaling

Hij legt uit: "Een van de processen bij het in slaap vallen is een kleine daling van de lichaamstemperatuur: zo'n halve graad. Het lichaam moet dus warmte kwijtraken. Een te warme kamer belemmert dat. Als het buiten koeler is, kan het helpen om daar te gaan liggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees hier meer tips om de nacht te overleven:

Kleffe plaknacht na bloedhete dag: zo sla je jezelf er doorheen

Daarnaast raadt de somnoloog aan om een lauwe douche te nemen voor het slapengaan. "En ga niet onder een dik dekbed liggen, maar dat spreekt voor zich. Ook kun je het best niet te actief zijn in de avond, want daardoor loopt je lichaamstemperatuur op. Pas ook op met het drinken van alcohol."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore