Er gebeuren de afgelopen tijd veel ongelukken aan de kust. Gisteren voerden lifeguards maar liefst 472 reddingsacties uit. Volgens zweminstructeur Joeri Fredriks is het dan ook hoog tijd dat mensen meer leren over zwemmen in de zee. "Ze onderschatten het."
Als surfer merkte Joeri dat andere mensen in het water niet altijd op de hoogte zijn van de gevaren van de zee. "Ik zag het vaak misgaan en was regelmatig mensen uit het water aan het plukken", zegt hij tegen Editie NL.
ABZee
Daarom startte hij samen met twee anderen het bedrijf ABZee, dat lesprogramma's in zeezwemmen aanbiedt. Ze leren (zowel jonge als volwassen) cursisten alles over eb en vloed, windrichtingen, wat te doen in noodgevallen en hoe je voorkomt dat je in een muistroming terechtkomt. "We geven zowel theorie- als praktijklessen, want je kunt dit niet uit een boek leren. Mensen moeten echt ervaren hoe het voelt wanneer ze in de zee zijn."

De lessen zijn volgens Joeri broodnodig, want zeezwemmen is niet te vergelijken met baantjes trekken in een zwembad. "Mensen zijn gewend om te zwemmen in een bak met vier kanten. Dat is een beschermde en gecontroleerde omgeving."
"De zee heeft maar één kant. Het is de natuur, elke dag is anders. Dat onderschatten veel mensen. Om de regels van de zee te weten, moet je eerst een analyse maken van wat er die dag gebeurt. Wat is de plek waar je kan spelen en zwemmen en waar juist niet?"
Onveilig
Bij veel mensen ontbreekt het aan die kennis. "De plek waar de golven breken is het veiligst. Mensen zijn daarentegen geneigd voor een rustige plek te kiezen, waar minder golven zijn. Wat ze niet weten is dat dat het juist daar mis kan gaan. Rond een muistroom zijn vaak geen golven, of zijn de golven kleiner en rommeliger."

De grote media-aandacht voor de ongevallen in zee doet veel met de populariteit van Joeri's zwemcursussen. "Dit jaar is bizar. We hebben nu, halverwege het seizoen, al meer mensen dan in heel 2019."
Educatie
Maar Joeri heeft een groter doel: "Zeezwemmen zou als educatie-onderdeel op scholen meegenomen moeten worden. Klassen zouden als schoolreisje een dag naar het strand moeten gaan om te leren over muien. Ik ben daarover ook in gesprek met scholen en de politiek. Maar het duurt lang voordat zoiets ook daadwerkelijk doorgevoerd wordt."