Gentrificatie

Overal duiken muurschilderingen op: 'Bewoners zijn er echt trots op'

10 augustus 2020 10:53 Aangepast: 15 augustus 2020 20:08
Een muurschildering in Utrecht. Beeld © Bas van Setten

In steeds meer steden veranderen bakstenen muren in ware kunstwerken. Muurschilderingen zijn populair. Onder andere in Utrecht, Voorschoten, Amsterdam, Wassenaar en Den Helder is de laatste tijd street art gespot.

Kunstenaars van het collectief De Strakke Hand maken vandaag hun creatie aan de Pieter Saenredamstraat in Utrecht af. In verschillende steden maken ze prachtige schilderingen op gevels. "

"We proberen met onze kunst zowel jongeren als ouderen aan te spreken", zegt Michiel Meulemans tegen Editie NL. "We merken dat buurtbewoners vaak erg trots op de kunstwerken zijn en dat het herkenningspunten worden in de wijk."

WOZ-waarde

En het gaat verder. Een creatie op de zijkant van je woning, kan je zelfs iets opleveren. "We zien bij sommige werken zelfs dat het iets kan toevoegen aan de WOZ-waarde van een huis."

Een muurschildering in Den Helder. Een muurschildering in Den Helder.

Belangrijk onderdeel van de buurt

Aileen Middel is street art consultant en kunstenares en ziet dat muurschilderingen in publieke ruimtes en op woningen steeds populairder worden. "Die straatmuren vormen echt een belangrijk onderdeel van de buurt", zegt ze tegen Editie NL.

Een muurschildering in Voorschoten. Een muurschildering in Voorschoten.

"Ik organiseer soms rondleidingen langs muurschilderingen in de Bijlmer in Amsterdam en dan komen buurtbewoners spontaan vertellen over de muurschilderingen. Buurtbewoners zijn er echt trots op."

Gentrificatie

Volgens Middel zijn dit soort schilderingen een teken van gentrificatie, het vernieuwen en renoveren van vervallen gebouwen in een stad. "Ze worden dan ook vaak geschilderd in achtergestelde wijken. Als er een muurschildering verschijnt, betekent dit dat dat de buurt verandert."

Een muurschildering in Tilburg. Een muurschildering in Tilburg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore