Strenge woorden

Rutte in opvoedrol tijdens persconferentie: 'Kansen laten liggen'

07 augustus 2020 18:03 Aangepast: 07 augustus 2020 18:23
Rutte liet tijdens de persconferentie merken te balen Beeld © ANP

Strenge woorden van premier Rutte gisteravond. Tijdens de persconferentie sprak hij het volk, en dan vooral de jongeren, bijna op een vaderlijke toon aan. Volgens opvoeddeskundigen heeft Rutte z'n opvoedmethode niet heel handig uitgekozen.

Voor het eerst in zes weken was er gisteravond weer een persconferentie over de coronacrisis. Rutte gaf de Nederlanders een standje: we moeten ons beter aan de regels houden. Met uitspraken als 'Het is oerstom om te doen alsof corona een grap is' en 'We zijn geen kleuterland' leek het soms of hij als vader zijn kinderen toesprak.

Spruitjeslucht

Puberexpert Marina van der Wal was verbaasd over zijn houding. "Vooral over de manier waarop hij jongeren aansprak. Dat past niet meer bij de manier waarop we tegenwoordig kinderen opvoeden. De spruitjeslucht kwam ervan af", zegt ze tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tik op de vingers van Rutte – maar wat willen de jongeren zelf?

"Als maatschappij voeden we onze kinderen niet meer zo 'law and order' op. We zijn vooral bezig met individueel geluk. Rutte gaat daarentegen met zijn speech volledig op de hiërarchie zitten. 'Ik ga nu zeggen hoe je je moet gedragen, en pas maar op, want anders wordt het heel erg naar.'"

Individu

Van der Wal denkt niet dat dat heel effectief is. "Dat werkt niet meer bij onze kinderen. In onze maatschappij staat het individu heel erg centraal. Jij moet gelukkig zijn en voor jou moet alles mogelijk zijn. Als jij je er maar prettig bij voelt."

Jongeren zijn er volgens haar aan gewend dat de verbinding wordt gezocht. "Dat gebeurt ook in het basis- en voortgezet onderwijs. Maar Rutte doet het tegenovergestelde: verwijten maken en eisen stellen. Dat werkt niet."

Kansen laten liggen

Pedagoog Krista Okma vindt ook dat Rutte qua toon kansen heeft laten liggen. "Hij noemt helemaal niet dat we het hiervoor wel goed hebben gedaan – ook de kinderen en jongeren. Dat zou ik wel gedaan hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Persconferentie Rutte door ruim 3,5 miljoen mensen bekeken

Eerst een compliment geven en daarmee aangeven: jullie hebben het gekund, hartstikke goed gedaan. Ik weet dat het zwaar is, maar hou het nog even vol."

'Pubergedrag'

Hoe hij spreekt over jongeren is volgens Okma stigmatiserend. "Je ziet dat ook weleens bij ouders, als het over pubers gaat. 'Heb je weer zo'n puber' of 'Typisch pubergedrag dit'. Dat is heel stigmatiserend voor jongeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore