Ga naar de inhoud
Te goed geïsoleerd

Eva's studentencomplex is net een sauna: 'Soms wel 40 graden'

Eva woont in dit studentencomplex in Leiden Beeld © Editie NL

Inwoners van studentencomplex de Zwarte Dozen in Leiden zijn niet blij met de hittegolf. Het gebouw is zo goed geïsoleerd dat de temperaturen in de zomer oplopen tot 40 graden. Studentenhuisvester DUWO weet al jaren van het probleem, maar komt nog niet met een oplossing.

In de studentenflat wordt het er 's zomers zo heet dat studenten naar buiten vluchten voor verkoeling. Zo ook Eva Verloop. "Je wordt megaduf van die warmte", zegt ze tegen Editie NL.

Blokkendozen

Het complex bestaat uit verschillende units die als blokkendozen op elkaar gestapeld zijn. "Bovendien zijn ze zwart van kleur, is er geen zonwering en staat een deel van het gebouw de hele dag in de felle zon. Door de goede isolatie houdt gebouw in de winter de warmte vast en is het eigenlijk nooit koud. Maar in de zomer trekt die warmte ook niet weg", aldus Verloop.

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken in de hitte: 'Bij dorst is het vaak al te laat'

Toch zit wegvluchten er dit jaar niet in. "Door de coronamaatregelen ben je echt op je huis aangewezen. Studenten proberen zelf het leed dus maar wat te verzachten met behulp van ventilatoren en bevroren flesjes."

DUWO

Studentenhuisvester DUWO weet al jaren van het probleem. "Afgelopen juni zijn er in studio's ventilatoren aan plafond gehangen. En er zijn ijzeren kettingen die zorgen dat de kamerdeuren open kunnen blijven."

Maar dat zet volgens Verloop geen zoden aan de dijk. "Het is nu in mijn kamer misschien 30 graden in plaats van 32. De warmte blijft nu gewoon door het complex rondgaan. Er moet een oplossing komen die effectief is op de lange termijn.'

Nieuwbouwhuizen

De studenten in dit complex zijn niet de enigen met het probleem, weet binnenklimaatexpert Atze Boerstra. "Bij de bouw van nieuwbouwhuizen de afgelopen jaren is er te weinig rekening gehouden met de hete zomers waar we nu mee te maken krijgen", zegt hij tegen Editie NL.

Zo
Lees ook:
Zo voorkom je dat je uitdroogt tijdens de hittegolf

Er waren tot nu toe geen normen vastgesteld over hoeveel een huis maximaal mag opwarmen. "Heel gek eigenlijk", vindt Boerstra. "De focus lag altijd op grote ramen en goede isolatie, zodat je in de winter de warmte binnenhoudt en minder energie hoeft te verbruiken aan verwarming. Maar die huizen zijn zo goed geïsoleerd dat de warmte in de zomer niet weg kan."

Per volgend jaar komt er verandering in. "Dan wordt er in het bouwbesluit vastgelegd dat het bij normaal weer niet warmer mag worden dan 26 graden. Maar dat geldt enkel voor huizen die nog moeten worden ontworpen."

Tips

Hoe je de hitte voorkomt? "Het best kun je geen grote ramen hebben op het zuiden en westen. Heb je die toch, zorg er dan voor dat je de zon buiten houdt door zonwering buiten het huis. Een huis met lichtere kleur warmt ook minder snel op dan een zwarte."

Van airco's is Boerstra geen fan. "Dat kost enorm veel energie. Een warmtepomp kan trouwens ook effectief zijn. Die wordt eigenlijk gebruikt om een huis te verwarmen, maar je kan het effect ook omdraaien."

Bekijk hier de video:

02:08