Animals Today

Oproep tot boycot Intratuin vanwege flamingo's: 'Niet meer van deze tijd'

07 augustus 2020 13:46 Aangepast: 07 augustus 2020 14:15
De flamingo's wonen al tientallen jaren in de Intratuin Beeld © Eigen foto

Ze zijn al jarenlang onderwerp van discussie: de flamingo's in de Intratuin aan de Koningsweg in Utrecht. Nieuwsplatform Animals Today roept nu op tot een boycot van het tuincentrum. "Een dier hoort geen decoratie te zijn."

Al sinds de jaren '70 leven er drie flamingo's – Kwik, Kwek en Kwak – in het Intratuin-filiaal. Regelmatig verbazen mensen zich daarover. In juli schreef een twitteraar nog: "Huh?! Ik was net in Intratuin Utrecht en daar staan dus flamingo's. Levende flamingo's. Op 15 ongelukkige vierkante meters voor een muur geverfd beton en een plastic zeil met een strand erop?!?!?!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klanten verbaasd over levende flamingo's Intratuin Utrecht

In 2009 was het idee om de vogels naar Dierenpark Amersfoort te verhuizen, maar dat is niet doorgegaan. Het plan is nu om de dieren in het tuincentrum te laten zitten, totdat een van hen doodgaat. Daarna wordt gekeken hoe het met de overige flamingo's gaat en of er een ander plan van aanpak nodig is.

Boycot

Animals Today vindt dat beleid niet acceptabel. "Het wachten op de dood van één van de dieren om dan pas in actie te komen en hun (gebrek aan) welzijn opnieuw te beoordelen is ten hemel schreiend en zou ieders verontwaardiging moeten opwekken. Geef gehoor aan dat gevoel en geef geen geld meer uit in dit filiaal van Intratuin", zo roept het nieuwsplatform op.

Oprichter Karen Soeters legt uit: "Een dier hoort geen decoratie te zijn. Dat is gewoon niet van deze tijd. Het gaat me er niet eens zozeer om dat het flamingo's zijn. Dit doe je gewoon niet met dieren. Bovendien is het onzin dat de dieren niet naar een andere locatie zouden kunnen", zegt ze tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier'

Soeters vindt het raar dat de Intratuin nog steeds doet alsof er niets aan de hand is. "Mensen maken hier zich al jarenlang druk om. Op internet zijn er al berichten uit 2007 over te vinden. Maar Intratuin trekt zich er niets van aan."

Daarom vindt ze een boycot meer dan terecht. "De argumenten op het gebied van dierenwelzijn helpen blijkbaar niet, dus dan maar zo. Ik denk ook wel dat mensen eraan mee willen doen. Dit is een reden is om niet naar deze winkel te gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore