Rookvrij terras

Wethouder Harderwijk start Twitter-discussie over roken op terras: 'Smerig!'

07 augustus 2020 09:03 Aangepast: 07 augustus 2020 09:05
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Rokers op het terras, Marcel Companjen is er klaar mee. Wat de Harderwijkse wethouder betreft kunnen de terrassen niet snel genoeg rookvrij worden. "Mijn eten is erdoor verpest."

Als Companjen op 4 augustus met collega's op een terras zit te lunchen, steken twee mensen aan de tafel ernaast een sigaret op. "Ze rookten er stevig op los", vertelt de wethouder aan Editie NL. "De rook woei onze kant op. Bij elke hap van mijn uitsmijter kwam er een teug rook naar binnen."

Eten verpest

Hij is er niet over te spreken. "Dat deze mensen roken is een gegeven, maar dat ze het aan de tafel naast mij doen is smerig. Mijn eten is erdoor verpest. Het zette me aan het denken: was dit nou wat ik voor ogen had toen ik dacht lekker te gaan lunchen?"

Tweet

Het is niet de eerste keer dat het Companjen overkomt. Om aandacht te vragen voor de kwestie plaatste hij zijn ervaring op Twitter. "Vanmiddag had ik het weer: zit ik gezellig buiten op een terras te lunchen, komen er twee mensen naast ons zitten die stevig beginnen te paffen", schrijft hij. "Drie sigaretten (!) totdat hun bestelling is bezorgd. Ik zeg: smerig!"

Veel mensen staan hem bij in zijn standpunt. Zo schrijft twitteraar Ann afgelopen maandag eenzelfde ervaring gehad te hebben. "Er was een tafel van vier waarvan er drie een sigaret opstaken en stevig doorpaften. Ik proestte en kreeg het benauwd. Vervolgens werd ik gek aangekeken omdat ik hoest."

Maar er zijn ook mensen die het er niet mee eens zijn. Esther schrijft: "Ik vind dat men rokers wel erg in de pariahoek drukt. Het is in de buitenlucht toch?! Meestal houden rokers er al rekening mee." 

Rookvrij

Wat de wethouder gezondheid en sport betreft worden de terrassen (op z'n minst gedeeltelijk) rookvrij. "Het is niet mijn doel om mensen weg te jagen of om roken volledig te verbieden – het liefst wel maar daar ga ik niet over – maar we moeten hier wel met elkaar uitkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal rookvrije sportclubs in één jaar ruim verdubbeld

Hij ziet het in Harderwijk wel gebeuren dat de terrassen binnenkort gedeeltelijk rookvrij zijn. "Ik heb reacties gekregen van horecaondernemers die wel voor open staan. We willen ze graag betrekken bij het opstellen van een lokale versie van het nationaal preventieakkoord."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore