Verdronken in mui

Marcin redde 3 kinderen en laat 3 kinderen achter: donaties voor gezin stromen binnen

06 augustus 2020 16:27 Aangepast: 07 augustus 2020 08:00
Marcin laat een vrouw en drie jonge kinderen achter Beeld © Privéfoto's

De crowdfuncingsactie voor Marcin Kolczynski, die zondag op 37-jarige leeftijd omkwam toen hij drie kinderen uit de zee bij Julianadorp redde, is erg succesvol. "Hij was de kostwinner van het gezin."

Toen Martina Janasz (22) uit Den Haag hoorde over het overlijden van Marcin, wilde ze graag iets doen. "Ik was erg door het verhaal ontroerd", vertelt ze aan Editie NL. "Marcin heeft drie kinderen en een vrouw in Polen. Hij was seizoensarbeider, dus ik dacht: zijn familie heeft het vast niet breed."

Contact

Voordat ze een crowdfundingsactie kon starten, moest Martina de vrouw van Marcin zien op te sporen. "Dat viel niet mee, want ik had maar weinig informatie over de familie. Uiteindelijk is het via Facebook gelukt om zijn vrouw Monika te vinden. Toen hebben we gebeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man die kinderen uit zee wilde redden overleden

Het telefoongesprek deed veel met Martina, die zelf in Polen is geboren en de taal vloeiend spreekt. "Monika was ontzettend emotioneel. Het was heel pijnlijk om te horen. Na het gesprek viel ik even stil en begon ik te huilen. Het is zo'n sneu verhaal."

Laatste gesprek

Monika vertelde dat ze vlak voor het ongeval nog met Marcin aan de telefoon hing. "Tijdens hun gesprek zei hij plotseling: 'Wacht even, ik zie kinderen in de zee. Volgens mij is er iets aan de hand.' Toen hing hij op. Daarna kreeg Monika een telefoontje met de mededeling dat hij was overleden."

Financiële steun

Martina wil het gezin graag financiële hulp bieden. "Zoals ik al vermoedde hebben ze het niet breed. Ze kunnen hun huis nauwelijks betalen. Marcin was echt de kostwinner in het gezin. Hij zorgde voor de familie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere slachtoffers door muien in zee: 'Situaties kunnen levensgevaarlijk zijn'

Marcin en zijn vrouw tijdens hun huwelijk Marcin en zijn vrouw tijdens hun huwelijk

In eerste instantie hoopte Martina duizend euro op te halen, maar donderdagmiddag om 16.00 uur staat de teller al op 42.000 euro. "Ik wilde niet te hoog inzetten en had geen idee dat er zoveel binnen zou komen. Inmiddels is er voldoende voor de begrafenis en om het lichaam naar Polen te vervoeren. De familie kan het geld hard gebruiken, dus hoe meer er binnenkomt, hoe beter."

Dagelijks contact

Monika is erg dankbaar voor de hulp die ze krijgt. "Het is voor haar allemaal nog te veel om te bevatten. Maar we spreken elkaar elke dag even om bij te praten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore