Oor uitspuiten

Jelle ontdekte een oordopje in zijn oor: 'Zat er al minimaal 7 maanden'

06 augustus 2020 12:26 Aangepast: 06 augustus 2020 16:37
Jelle vermoedt dat hij misschien wel jaren een stukje oordop in zijn oor heeft gehad Beeld © EditieNL

Toen Jelle (33) na het onderwaterzwemmen op vakantie merkte dat hij niet goed meer hoorde, besloot hij naar de dokter te gaan. Tot zijn verbazing toverde die een filter van een oordopje uit zijn oor. "Hij moet er minimaal zeven maanden hebben gezeten, maar misschien wel jaren."

Tijdens zijn vakantie in Zuid-Frankrijk kreeg Jelle last van zijn gehoor. "Ik doe aan freediven, dat is duiken op ingehouden adem, dus wilde in het zwembad even checken hoe lang ik nog onder water kon zwemmen. Tot ik voelde dat mijn oor verstopt raakte", vertelt hij aan Editie NL.

De nacht ervoor had hij een was-oordopje in gehad. "Ik was ervan overtuigd dat het daardoor kwam. Er was vast een stukje van dat plakkerige ding blijven hangen, dacht ik."

Partyplug

Na dagenlang drie keer per dag olijfolie in zijn oor gegoten te hebben – hij had op internet gelezen dat dat zou helpen – besloot Jelle naar de dokter te gaan. Niet het was-oordopje, maar een partyplug bleek de boosdoener. "Tot mijn verbazing toverde de dokter de filter van het oordopje uit mijn oor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen oorartsen: jongeren vaker met gehoorproblemen door koptelefoons en oortjes

Het onderdeel moet er al een flinke tijd ingezeten hebben. "De laatste keer dat ik oordopjes op een feestje droeg was met oud & nieuw. Maar eigenlijk denk ik dat het ding er al veel langer in zat. Misschien al wel jaren. Het zou toevallig zijn als hij er precies bij het laatste feestje in is geschoten."

Druk in hoofd

"Het klinkt idioot, maar nu ik er met terugwerkende kracht over nadenk heb ik er soms ook wel last van gehad", vertelt Jelle. "Ik moet bijvoorbeeld altijd de tv iets harder zetten dan mijn vrienden. En ik voel nu ineens dat er een bepaalde druk uit mijn hoofd weg is."

Tweede keer

Het is niet zijn eerste slechte ervaring met oordopjes. "Een jaar of zes geleden ben ik al eens midden in de nacht bij de EHBO beland toen ik in een club een complete partyplug in m'n oor had geduwd. Ik wist niet hoe ver hij moest en ik dacht dat-ie wel vanzelf zou stoppen, maar blijkbaar kan je zo'n ding dus helemaal naar binnen duwen. Het deed niet eens pijn. Met een pincet is hij eruitgehaald. Daarna ben ik lekker verder gaan feesten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorsmeer: hoe haal je dat het veiligst weg?

Toch hebben deze ervaringen Jelle niet bang gemaakt. "Bij mijn volgende feestje draag ik ze gewoon weer. Ik heb liever een dopje in mijn oor dan eeuwige tinnitus, want dat is vele malen erger. Maar misschien laat ik binnenkort wel even op maat gemaakte exemplaren maken."

Geen uitzondering

Jelle is geen uitzondering, vertelt KNO-arts Jan van der Borden. "Dit komt zeer regelmatig voor. Vaak zijn het stukjes van gehoorapparaten die blijven hangen. Maar ook oordopjes waarmee mensen muziek luisteren blijven soms achter in de gehoorgang. Sommige oortjes hebben zo'n rubberen onderdeel dat je kunt vervangen", vertelt Van der Borden.

Ook gebeurt het bij mensen die, zoals Jelle, hun oren juist willen beschermen tegen geluid. "Mensen stoppen er van alles in: papieren proppen, schuimpjes, gummy-achtige materialen. Dat gaat niet altijd goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Genafwijking blijkt oorzaak van erfelijk gehoorverlies: 'Ik had me erbij neergelegd'

Het hoeft echter geen problemen op te leveren als er een klein voorwerp in het oor belandt. "Zolang de huid niet beschadigd raakt en de gehoorgang ruim genoeg is, is er weinig aan de hand. Dan kan zo'n onderdeel lang blijven zitten. Hij ligt er dan gewoon los in, of zit vastgeplakt in het oorsmeer. Het kan dat je daar niets van merkt." Wel kan het stukje in beweging komen als je erin gaat wroeten, of als er bijvoorbeeld water in het oor terechtkomt, waardoor je er alsnog last van krijgt.

'Blijf eraf'

Volgens de arts is het belangrijk om vooral niet in je eigen gehoorgang te zitten. "Sommige mensen gaan in de weer met haarspeldjes, paperclips en zelfs veiligheidsspelden. Dat kan echt schade opleveren. Blijf er dus af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore