Ga naar de inhoud
Banana of Savage love?

Zomerhit 2020: 'Een nummer kan via TikTok echt exploderen'

Sara Dol heeft, 2,5 miljoen volgers op TikTok Beeld © EditieNL

Elk jaar is het weer zover: een hit met vrolijke lyrics en een tropisch deuntje die je de hele zomer niet uit je hoofd krijgt. De zomerhits van dit jaar komen echter niet uit clubs aan de Spaanse Costa, maar vinden hun oorsprong op de populaire app TikTok.

"Dit jaar gaat de strijd tussen Savage Love van Jawsh 685 en Jason Derulo, en Banana van Shaggy", vertelt radio-dj Domien Verschuuren van Qmusic. "Dit zijn de twee liedjes die we over tien jaar nog aan dit rare jaar 2020 koppelen."

Dansjes op TikTok

Beide liedjes zijn volgens Verschuuren groot geworden door TikTok. "Jason Derulo heeft gewoon een TikTok-deuntje gepakt en daar een nummer omheen gebouwd. Banana is ook honderd procent een hit geworden door de app. Er werden allemaal filmpjes gemaakt waarbij mensen hun zonnebril op hun hoofd lieten vallen als de drop in het nummer viel."

Liedjes worden op TikTok dan ook een hit door de dansjes, zegt Sara Dol (18). Ze heeft zelf zo'n 2,5 miljoen volgers op de app. "Het kan via TikTok echt exploderen", vertelt ze. 

"TikTok draait voornamelijk om muziek. Je ziet een liedje voorbij komen waar iemand een dansje op doet. Dan ga je die uitdaging aan om het dansje ook te proberen", legt Sara uit.

Platform voor hits

"Dan ken je het liedje ineens zo goed en gooi je het ook in je Spotify-lijstje. Als je het dan in de supermarkt hoort, sta je gewoon daar te dansen en kijkt iedereen je gek aan"

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia heeft haar dubbelganger gevonden op TikTok

Op de zomerhits van dit jaar heeft Sara dan ook zeker al dansjes gedaan. "Het is zo leuk, je gaat er automatisch op dansen!" zegt ze. "Jason Derulo zit zelf ook veel op TikTok. Er is geen beter platform denkbaar om een nummer 1-hit te scoren. Echt insane, die kracht van TikTok."

Hits wisselen elkaar af

Savage Love en Banana zijn volgens Domien ook heel hard gestegen in de Top 40. "Wel is het verloop vrij groot", zegt hij. "Vorig jaar stond het nummer Senorita van Shawn Mendes en Camila Cabello twaalf weken op nummer 1. Nu wisselen de hits van dit jaar elkaar snel af."

Toch zullen we ze niet snel vergeten. "Ze zijn gewoon zo irritant dat we ze over tien jaar echt nog koppelen aan deze gekke zomer", meent Domien. En hoe het kan dat Tiktok dit jaar opeens zo'n grote rol speelt bij de zomerhits? "Misschien omdat we nu niet naar clubs kunnen. Andere jaren namen mensen hits vanuit clubs in andere landen mee deze kant op."