Dalende verkoop

Vla moet vaker wijken voor 'gezonde' kwark: we eten minder toetjes

05 augustus 2020 13:42 Aangepast: 05 augustus 2020 18:29
Beeld ter illustratie Beeld © ANP/Getty

Is het einde van de vlaflip nabij? We eten het in elk geval een stuk minder. Volgens marktonderzoeker IRI zijn melk, vla en toetjes namelijk minder populair. Tussen 2016 en 2019 zag IRI het aantal verkochte liters van deze producten dalen.

Tussen 2016 en 2019 kochten we 6 procent minder melk, 10 procent minder vla en maar liefst een kwart minder toetjes.

Toch zijn er ook zuivelproducten die juist meer verkocht worden. Zo had yoghurt een stijging van ruim 2 procent en steeg het aantal verkochte liters kwark met 20 procent.

Plantaardig eten

Dat is goed te verklaren, zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. "We zien dat er een trend is waarin minder dierlijk en meer plantaardig gegeten wordt. Mensen laten bepaalde zuivelproducten staan."

"Wat je ook ziet, is dat er wel veel kwark gegeten wordt, omdat we daarvan het beeld hebben dat het gezond is. Zeker in combinatie met sporten, omdat er veel eiwitten inzitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

7-gangen toetjesrestaurant opent deuren: 'Toetje is het hoogtepunt van de maaltijd'

"In zoete vla en chocoladevla zit veel suiker." En mensen die minder suiker willen eten, laten de toetjes dus vaker in het schap staan. "In dat opzicht kun je beter voor halfvolle of magere kwark kiezen. Toegevoegde suiker maakt het dan weer minder gezond."

Zuivel vervangen

Toch is zuivel volgens het Voedingscentrum belangrijk. "Het heeft gezondheidseffecten waarvan we nog niet weten of ze door calcium komen of door de combinatie van verschillende stoffen die in zuivel zitten."

Als je geen zuivel wilt eten, doe je er volgens De Vries goed aan om een vervanger te zoeken. "Dan kan een plantaardige eiwitdrank goed zijn, als daar bijvoorbeeld B12, eiwit en calcium inzitten. Check etiketten voor de voedingsstoffen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore