Ga naar de inhoud
Heldendaad

Lieke bevrijdde vier kittens uit de buik van een dode kat op straat

Drie van de vier kittens hebben het overleefd Beeld © Wendy van der Steen / Dierenkliniek Wilhelminapark

Ze mag met recht een heldin genoemd worden. Lieke Elberse heeft gisteravond in Utrecht vier kittens uit de baarmoeder van een dode kat bevrijd. "Ik had niks bij me, dus ik heb alles met mijn nagels gedaan."

Lieke was gisteravond een rondje aan het hardlopen toen ze een kat in de berm zag liggen. "Ik ging ernaartoe om te kijken of het dier dood was. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat de ingewanden buiten haar lichaam lagen", vertelt ze aan Editie NL.

Operatie

Toen de 22-jarige dierenartsassistent zag dat de baarmoeder nog bewoog, besefte ze: er zitten levende kittens in. Lieke twijfelde geen moment en besloot het orgaan open te maken. "Ik had niets bij me, dus heb de baarmoeder opengesneden met mijn nagels. Er zaten vier kittens in. Ik heb ze eruitgehaald, drooggemaakt en gestimuleerd om adem te halen. De navelstrengen heb ik afgescheurd."

 

Ze heeft de kittens mee naar huis genomen. "Drie hebben het overleefd. Die heb ik op een warm kruikje gelegd. Toen ze eenmaal goed opgewarmd waren begonnen ze er levendiger uit te zien. Ze zijn iets kleiner dan een normale kitten. Ik denk dat ze nog een krappe week in de buik zouden hebben gezeten."

Ervaring

Lieke had geluk met haar werk als dierenassistent, waarvoor ze weleens keizersnedes begeleidt. "Ik doe het nooit zelf, maar sta er wel naast. Dan moet ik de kittens droogwrijven en tot leven wekken. Dat deel was ik dus wel gewend. Gelukkig zag ik ook dat het om een baarmoeder ging, anders had ik het orgaan nooit opengemaakt."

Eerste
Lees ook:
Eerste gemeenten beginnen met verplicht chippen van alle katten

Vanaf het moment dat ze de kat zag liggen ging ze op de automatische piloot te werk. "Het enige waaraan ik kon denken was dat ik snel moest zijn. Voor twijfel was geen tijd. Ik heb het beste gedaan wat ik kon doen."

Opvang

De kittens zijn in huis genomen door Wendy van der Steen uit Overberg, die vaker weeskittens opvangt. "Zij is hier ervaren mee en geeft de kittens elk uur melk. Als ze een week of vijf zijn, gaan ze naar een andere gastouder die ze gaat leren socialiseren. Na acht weken mogen ze naar een nieuw baasje. Dat gaat via het dierenasiel in Zeist."

Geen chip

Van wie de overleden moederkat is, weet Lieke niet. "Ik heb haar vanmorgen meegenomen naar m'n werk maar ze blijkt niet gechipt. Dat is heel jammer. Ik wil via deze weg dan ook graag benadrukken dat alle eigenaren hun kat echt moeten laten chippen. Dat is echt belangrijk."