Tenen van beeld afgebroken

Oeps, kunstwerk gesloopt: 'In principe zijn Nederlandse musea niet verzekerd'

04 augustus 2020 12:50 Aangepast: 04 augustus 2020 18:18
In het Stedelijk Museum in Schiedam is het ook weleens misgegaan Beeld © Editie NL

Tijdens een bezoekje aan een museum kan het zomaar dat je een leuke selfie wil maken met een kunstwerk. Maar let daarbij wel op dat je niks kapotmaakt. In het Italiaanse Gipsoteca Museum ging het mis en braken twee tenen van een standbeeld af. Ook in Nederland gaat het niet altijd goed.

Een Oostenrijkse bezoeker is in het Gipsoteca Museum gaan zitten op een beeld van kunstenaar Antonio Canova. Het is een gipsmodel die Paolina Bonaparte uitbeeldt. Zij zou een zus geweest zijn van Napoleon. 

Nederlandse voorbeelden

Ook in Nederlandse musea sneuvelen er weleens kunstwerken. Zo liep een bezoeker in museum Boijmans Van Beuningen vorig jaar tegen een wassen beeld aan, waarbij diens enkel beschadigd raakte. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam sneuvelde in 2018 een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Het werk was miljoenen euro's waard.

Een bezoeker van het Groninger Museum heeft daar in 2014 een grote en dure vaas omgestoten. Het kunststuk viel niet meer te redden.

In het Stedelijk Museum in Schiedam is een jongetje vorig jaar met zijn rolschaatsen in de pindakaasvloer van kunstenaar Wim T. Schippers beland. Gelukkig stonden medewerkers van het museum al gauw klaar met een nieuwe pot pindakaas, om de schade te herstellen.

"Het was alleen een kwestie van nieuwe pindakaas smeren", vertelt persvoorlichter Sandra Jongenelen van het Stedelijk Museum aan Editie NL. "En het scheelde dat die vloer niet door de kunstenaar zelf gemaakt was. We waren er dus niet kapot van."

Protocollen

Er zijn volgens Jongenelen allerlei protocollen voor als het wel zou voorkomen. "Het hangt er bijvoorbeeld vanaf of het in bruikleen is of niet. Kunst is in die zin ook lastig. In New York had je een kunstwerk van een banaan die iemand is gaan opeten. De kunstenaar wilde daarna weer inspelen op die vernietiging."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man gaat op kunstwerk zitten voor selfie en breekt twee tenen af

Het is voor musea volgens Jongenelen vooral belangrijk om goed na te denken over de ruimte waarin de kunst tentoon wordt gesteld. "Je kunt natuurlijk vitrines neerzetten, sommige kunstwerken in de hoeken plaatsen of bijvoorbeeld een alarm inschakelen. En kinderen monitoren; het blijven immers toch kinderen. Wij geven ze weleens kussentjes om op te zitten, zodat ze niet blijven rondrennen."

Verslaggever Lonneke laat zien hoe dichtbij ze kan komen in het Stedelijk Museum in Schiedam Verslaggever Lonneke laat zien hoe dichtbij ze kan komen in het Stedelijk Museum in Schiedam

Duur grapje

Schade aan kunstwerken kan nog weleens in de papieren lopen. "In principe zijn Nederlandse musea hier niet voor verzekerd", weet kunsthistoricus Willem Baars. "Je kunt een Van Gogh ook niet verzekeren. Hoe hoog moet die premie wel niet zijn?! Maar mensen kunnen wel aansprakelijk worden gesteld als zij iets kapot hebben gemaakt."

Baars vindt dat musea er niet te moeilijk over moeten doen. "Het is rot, maar die dingen gebeuren. Thuis maak je ook weleens iets kapot. Het gebeurt meestal niet met opzet. En het komt gelukkig niet vaak voor."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore