Nieuw onderzoek

Wat is belangrijker bij het kiezen van een partner: uiterlijk of innerlijk?

04 augustus 2020 11:07 Aangepast: 04 augustus 2020 18:23
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Wat vind jij belangrijker: het innerlijk of het uiterlijk van je partner? En voel je je aangetrokken tot iemand die op jou lijkt, of juist meer tot je tegenpool? Universiteit Leiden is in samenwerking met Quest een onderzoek gestart om deze vragen te beantwoorden.

Om erachter te komen wat er nodig is voor een succesvolle liefdesmatch, worden kandidaten gezocht die mee willen werken aan het onderzoek. "Eerst zullen we ze korte, persoonlijke vragen stellen", vertelt onderzoeker Tom Roth van de Universiteit Leiden aan Editie NL.

Uiterlijk vs. innerlijk

Als duizend mensen zich hebben ingeschreven, worden ze op willekeurige basis verdeeld in twee groepen: een die wordt gematcht op uiterlijke voorkeur en de ander op persoonlijke kenmerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het geheim van aantrekkingskracht: ‘Verliefdheid kan je echt verblinden’

In een mail krijgen de kandidaten een foto van hun match te zien, plus de contactgegevens. "Het is de bedoeling dat mensen met elkaar gaan afspreken of videobellen. Wij faciliteren geen dates, dat moet iedereen zelf doen. Het zou natuurlijk super zijn als er stelletjes uit voortkomen", aldus Roth.

Gelijkenissen

De groep waarin uiteindelijk de meeste succesvolle matches zijn ontstaan, bevestigt of uiterlijk of innerlijk de voorkeur heeft. Ook moet duidelijk worden of gelijkenis in persoonlijkheid of aantrekkelijkheid ertoe doet op het gebied van aantrekkingskracht.

'Innerlijk veel belangrijker'

Relatiepsycholoog Liselotte Visser denkt het antwoord al te weten: "Het innerlijk weegt veel zwaarder mee in de keuze voor een partner. Op de lange termijn moet de persoonlijkheid je niet gaan storen", zegt ze tegen Editie NL.

Uit een poll van Editie NL op Facebook blijkt dat veel mensen het daarmee eens zijn: 82 procent vindt innerlijk belangrijker dan uiterlijk.

"Het blijkt zelfs dat als je de persoonlijkheid van je partner aantrekkelijk vindt, de partner in jouw ogen ook mooier zal worden. Mensen die daarentegen te veel de nadruk op uiterlijk leggen, kunnen moeilijker een partner vinden en gaan sneller uit elkaar."

Tegenpolen

En of het verstandig is om te kiezen voor een tegenpool? Volgens Visser moet je vooral opletten dat de ander niet te ver van je afstaat qua waarden. "Denk aan een slager of jager die een relatie krijgt met een veganist. Dat gaat waarschijnlijk niet werken. Maar discussiëren om minder zware onderwerpen kan prima."

Wil je meedoen aan het onderzoek en ben je tussen de 18 en 44 jaar? Hier kun je je opgeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore