Menselijk gedrag

Waarom we klagen over 'te drukke' stranden of parken terwijl we zelf ook gaan

03 augustus 2020 14:36 Aangepast: 03 augustus 2020 15:58
De trein naar Zandvoort aan Zee was helemaal vol afgelopen zaterdag Beeld © ANP

Het pretpark is te vol, de winkelstraat te druk en de hoeveelheid badgasten op het strand is belachelijk: sinds de invoering van de anderhalvemeterregel hebben we er een handje van. Opmerkelijk is dat sommige mensen zelf deel uitmaken van de drukte waar ze zich zo aan storen.

Afgelopen weekend klaagden mensen in de Efteling steen en been over de de drukte in het pretpark. Zo zei bezoeker Edwin van Bruggen zei tegen RTL Nieuws dat hij de situatie onverantwoord vond. "Ik wilde maar één ding: rechtsomkeert maken en terug naar huis. Het was dat ik dat niet kon maken tegenover mijn dochter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezoekers klagen over drukte Efteling: 'Mensen staan hutjemutje, onverantwoord'

Ook rinkelden er vrijdag veel digitale alarmbellen over de drukke stranden. Zanger Dinand Woesthoff noemde de situatie in Scheveningen 'fucking bizar'. In een filmpje liet hij beelden zien van een overvol strand, waar hij zelf overigens ook te vinden was.

"De enige begrenzing is dat de wegen naar Scheveningen worden afgezet, want het is sinds vanmorgen gekkenhuis. Ik heb nog nooit zoiets gezien. En ik woon hier al twintig jaar", aldus Woesthoff.

Gedrag rechtvaardigen

Nu luidt de vraag: waarom doen we er – als we het zo 'fucking bizar' vinden – toch zelf aan mee?

Volgens sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen zijn er verschillende factoren die dit gedrag verklaren. "Ten eerste kunnen we ons gedrag naar onszelf toe heel goed rechtvaardigen. Van jezelf zie je immers ook alle momenten waarop je je wél aan de anderhalvemeterregel houdt", zegt hij tegen Editie NL.

Anderen onderschatten

We zijn er daarentegen van overtuigd dat de ander zich maar weinig van de maatregelen aantrekt. "Mensen onderschatten de mate waarin anderen social distancing belangrijk vinden. We denken dat zij minder sociaal betrokken zijn dan wijzelf."

Sociaal dilemma

Bovendien hebben we vaak te maken met sociale dilemma's, legt Van Prooijen uit. "We moeten vaak de keuze maken tussen korte termijn eigenbelang – bijvoorbeeld: ik wil naar het strand – versus lange termijn algemeen belang – in dit geval: voldoende afstand houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enorme drukte aan de kust: wegen naar Zandvoort afgesloten

"Veel mensen zien hun eigen rol in het algemene belang als een druppel op de gloeiende plaat. Dus: als het strand toch al vol is, wat maakt het dan uit of ik meedoe? Maar ja, dat geldt natuurlijk voor iedereen." En zo loopt het strand uiteindelijk toch vol.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorgen dat je zelf niet onverwachts in een drukke menigte belandt? Tegenwoordig zijn er steeds meer plekken waar je van tevoren kunt checken hoe druk het is. Zo is er op de website van de Apenheul een druktemeter te vinden, en ook op de site van de Efteling valt dit te zien. Ook gemeentes maken gebruik van dit soort technologieën.

"Vrij veel steden maakten al gebruik van wifi-tracking om erachter te komen hoeveel mensen naar een winkelstraat trekken. Bijvoorbeeld voor economische doeleinden", zegt Syan Schaap van het Event Safetely Institute, dat onder andere gemeenten adviseert over crowdmanagement. "Zulke info is nu ook nuttig om te zien hoe druk het is ten opzichte van de vorige jaren. Het gaat dan om een telling van unieke passanten in een winkelstraat."

Telcamera

Daarnaast zijn er telcamera's. "Die maken een kunstmatige streep en tellen hoeveel mensen de streep passeren. Het lastige daaraan is echter dat je niet weet hoeveel mensen daadwerkelijk in het gebied zijn gebleven. De camera zegt alleen maar: er zijn duizend mensen de winkelstraat ingelopen."

Maar er is ook software die specifiek laat zien hoeveel mensen er op dat moment op een bepaalde plek zijn. "Bijvoorbeeld software die kan herkennen hoeveel mensen ergens per vierkante meter staan. Dan kan er een alarm ingesteld worden voor als het maximum aantal personen overschreden wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore