Oneerlijke concurrentie

John ontdekte 10.000 neppe Nikes: 'Ik zie meteen wat namaak is'

03 augustus 2020 11:57 Aangepast: 03 augustus 2020 18:40
Neppe Nikes. Beeld © Editie NL

De handel in nepkleding is een miljarden business. De FIOD, dat fraude opspoort, nam vorige week nog 10.000 neppe Nikeschoenen in beslag, die werden gevonden in verschillende loodsen in Alphen aan den Rijn. De douane onderschept iedere dag containers vol met namaakspullen, toch komen veel van die producten ons land binnen.

De verkoop van namaakspullen bezorgt de Nederlandse economie jaarlijks een schade van bijna 2 miljard euro. Wereldwijd wordt ieder jaar voor meer dan 500 miljard euro uitgegeven aan namaakproducten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

10.000 paar nep-Nikes in beslag genomen, verdachte opgepakt

Die namaakspullen komen overal vandaan: van Turkije tot Thailand en van India tot Marokko. Er is een land dat er met kop en schouders bovenuit steekt: China. Dat land is goed voor ongeveer 80 procent van alle onderschepte handel.

Douane

De douane heeft er haar handen vol aan. "We staan op de grens. In de havens, op Schiphol, maar ook op de grenzen van de Europese Unie. Op Schiphol is het zo dat terugkerende vakantiegangers niet per se worden gestopt als ze vier namaakshirtjes hebben meegenomen. De regelgeving daarop is een paar jaar geleden aangepast", zegt woordvoerder Gera van Weenum tegen Editie NL. 

De douane stopt alleen mensen die met een koffer vol met neppe spullen terugkomen. "Als het duidelijk is dat die persoon die spullen wil verkopen, dus voor de handel."

'Ik zie meteen wat nep is'

John (achternaam bekend bij de redactie) is namaakbestrijder van veel grote kledingmerken. Door zijn onderzoek zijn de 10.000 Nikeschoenen in Alphen aan den Rijn onderschept. Hij werkt als privédetective en speurt naar verkopers van nepkleding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Jongeren geven bakken met geld uit aan nieuwe sneakers'

Bedrijven huren hem in, hij bezoekt vervolgens kleine winkels, vaak eenmanszaken waarvan hij denkt dat er nepkleding wordt verkocht. "In de winkel zie ik meteen wat echt is en wat niet", vertelt hij aan Editie NL.

Slordige afwerking, andere kleur

Als het gaat om schoenen dan is het volgens John makkelijk om de neppe eruit te pikken. "Er wordt net iets ander materiaal gebruikt, de stiksels zien er anders uit, er wordt een afwijkende stof gebruikt, de afwerking is vaak slordig en de kleuren wijken af van het origineel." 

Imagoschade en ontslag

Een bedrijf wil uiteraard niet dat er neppe namaakvarianten van hun producten worden gemaakt. "Dat verziekt de markt. Nike, in dit geval, mist een stuk omzet. Als iedereen namaakschoenen koopt, kopen ze geen echte."

Ook lijdt een bedrijf imagoschade. "En het bedrijf steekt veel geld in die producten. Een namaakbedrijf doet dat niet, dus er is oneerlijke concurrentie. In het ergste geval worden medewerkers ontslagen, omdat er in de echte winkels niets meer gekocht wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore