10.000 stappen per dag

Geobsedeerd door de stappenteller: 'Ik jog tijdens het tandenpoetsen'

31 juli 2020 17:26 Aangepast: 01 augustus 2020 21:26
Els is geobsedeerd door haar stappenteller Beeld © Editie NL

Elke dag 10.000 stappen zetten om fit te blijven. Voor veel mensen is dat het doel dat zij dagelijks willen behalen om fit te blijven. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat stappen tellen voor sommige mensen een ware obsessie is geworden. Zo ook voor Els (30).

Britse onderzoekers maken zich zorgen om de obsessie die gepaard gaat met stappentellers en activiteitstrackers. Vooral jongeren zouden hier gevoelig voor zijn. Els Bruil-van Maaren (30) herkent zich daar wel in.

"Vóór werktijd loop ik al net zo lang tot ik de 6.000 stappen heb gehaald. Eerst wandel ik met m'n man en hond en daarna ga ik nog een kwartier joggen op de loopband", vertelt ze aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elke dag die 10.000 stappen: dat kan een obsessie worden

"Voor de middagpauze wil ik er 10.000 hebben en voor het avondeten wil ik vaak mijn eigen dagdoel van 15.000 bereiken."

Tijdens tandenpoetsen

Ze is er zoveel mee bezig dat ze op de momenten dat ze stilstaat soms stappen op haar plaats zet. "Tijdens het theezetten en tandenpoetsen loop ik vrolijk op de plaats te joggen zodat ik wat extra stappen meepak."

Per dag is ze er zo'n 2,5 uur mee bezig. "Ik doe het omdat ik gewoon genoeg bewogen wil hebben. Maar in het weekend vind ik het soms wel lastig om aan genoeg stappen te komen."

Obsessie

Ze gaat echter niet slapen voordat ze haar doel behaald heeft. "Soms, als ik bij mijn ouders op bezoek ben en ik zie dat ik nog niet genoeg stappen heb gehaald, dan ga ik daar in de omgeving een rondje joggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stap voor hap? Het nut van stappentellers

Als ze haar dagdoel niet haalt, merkt Els dat aan zichzelf. "Dan voel ik me een stuk slomer en minder energiek. Soms vind ik wel dat ik er te veel mee bezig ben", geeft ze toe. "Maar het is zo'n routine geworden dat ik me er niet aan stoor."

Moet je echt 10.000 stappen?

10.000 stappen wordt door veel mensen gezien als de heilige graal, maar onderzoek van de Harvard Medical School spreekt dat tegen. Volgens de studie zouden 4.400 stappen al voldoende zijn om het sterftecijfer 41 procent te doen dalen.

"Maar dat is wel het absolute minimum", zegt inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels. "Hoe meer stappen je zet, hoe meer gezondheidsvoordelen je eraan overhoudt. Dus 10.000 is een mooie richtlijn."

Meer dan 10.000 stappen zijn volgens hem niet nodig. "Dat kan je doen als je het leuk vindt, maar het levert weinig extra voordelen op. Met 10.000 mag je echt tevreden zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore