Mondkapjesplicht

Lullig foutje: mondkapjesicoon op treinstations lijkt op piemel

31 juli 2020 13:48 Aangepast: 31 juli 2020 15:44
Beeld © ANP

Wie een snelle blik op de mondkapjesstickers op treinstations werpt, kan zomaar denken dat daarop erotische afbeeldingen te zien zijn. Ondersteboven lijken de iconen namelijk verdomd veel op piemels.

Om reizigers in het openbaar vervoer te wijzen op de mondkapjesplicht, heeft ProRail in samenspraak met NS stickers op de perrons van ruim vierhonderd stations geplakt. Daarop is een icoon te zien van een persoon met mondkapje. Wie de afbeelding 180 graden draait, ziet echter iets heel anders: een penis.

Verbaasde tweets

Dat is ook reizigers niet onopgemerkt gebleven. "Kort nadat de stickers op de perrons waren geplakt, verschenen er al enkele verbaasde tweets. Heel lullig", vertelt woordvoerder Andy Wiemer van ProRail aan Editie NL. "Zelf kan ik er nu ook niets anders meer in zien."

Of het ProRail zelf echt nog niet was opgevallen? "Nee, echt niet", zegt Wiemer. "Normaal gesproken is er veel tijd voor het ontwerpen van zo'n icoon. Dan wordt er door veel mensen naar gekeken voordat het daadwerkelijk op het station komt. Maar die tijd was er nu niet door corona. Het is een vluggertje geworden", lacht hij.

Humor

Het spoorbedrijf ziet er zelf wel de humor van in. "Gelukkig staat er nog het woord 'mondkapje' onder, zodat mensen alsnog begrijpen waar het om gaat. Sterker nog, er is hierdoor juist extra aandacht voor de mondkapjesplicht en dat is natuurlijk fijn. We zijn dan ook niet van plan ze weg te halen. De stickers zijn betaald van belastinggeld, dus dat zou zonde zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sher (26) maakt illustraties van dickpics en stuurt ze naar de afzenders

Moeilijk ontwerp

Overigens moeten we volgens Wiemer de moeilijkheidsgraad van het ontwerpen van een mondkapjesicoon niet onderschatten. "Normaal teken je een gezicht met ogen, neus en een mond. Dat is voor iedereen herkenbaar. Maar dat kan niet met een mondkapje."

Wie zelf iets beters kan bedenken, mag hem mailen. "Ik daag mensen hierbij uit om zelf iets te ontwerpen. De creaties mogen naar socialmedia@prorail.nl."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore