'Dood op je geweten'

Konikpaarden afgemaakt na bijtincidenten: 'Door mensen agressief geworden'

30 juli 2020 16:32 Aangepast: 30 juli 2020 16:33
Stichting Limburgs Landschap Beeld © Stichting Limburgs Landschap

Stichting Het Limburgs Landschap heeft twee wilde paarden af moeten maken nadat ze vorige week een wandelaar hebben gebeten.

De konikpaarden leefden in natuurgebied Ingendael bij Houthem. "We hadden al eerder meldingen gekregen over het opdringerige gedrag van deze twee paarden", legt Patrick Kloet van Stichting Limburgs Landschap uit. "Het bijtincident was de druppel." Bij het incident moest de wandelaar over een stuk prikkeldraad springen en liep daardoor bijt- én schaafwonden op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Konikpaarden gered van slacht en mogen toch op Texel blijven

De paarden zijn van nature helemaal niet agressief of opdringerig. "We vragen iedereen die komt recreëren in het begrazingsgebied van de paarden om afstand te houden en ze niet te voeren." Maar toch hielden de bezoekers zich daar niet aan. "We kregen ook meerdere signalen over één persoon die de dieren soms wel meerdere keren per dag bezocht, aanhaalde en knuffelde."

'Dood op je geweten'

Door dit gedrag zijn de paarden alle mensen gaan associëren met voedsel. "Het is zo ontzettend zonde. Hierdoor hebben we twee mooie paarden die we al van jongs af aan in de groep hadden moeten laten inslapen." Stichting Limburgs Landschap heeft nog gekeken of er een ander terrein was waar ze de paarden konden onderbrengen, maar dat hadden ze niet voorhanden.

"We hopen dat iedereen zich nu realiseert dat dit het gevolg is van te dichtbij komen. Dat je letterlijk de dood van een dier op je geweten hebt."

De stichting zegt te weten wie de persoon is die herhaaldelijk bij de paarden kwam en gaat ermee in gesprek.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore