#challengeaccepted

Challenge not accepted: 'De hashtag is gekaapt door witte vrouwen'

30 juli 2020 15:48 Aangepast: 30 juli 2020 18:34
Dila spreekt zich uit tegen de challenge Beeld © EditieNL

Instagram staat al dagenlang vol met zwart-witfoto's van vrouwen met daaronder de hashtags #challengeaccepted en #womensupportingwomen. Maar over de oorsprong van de challenge, en waarom vrouwen eraan meedoen, verschillen de meningen nogal. Sommige mensen spreken zich nu zelfs uit tegen de trend.

Over de oorsprong van de trend is veel onduidelijk. Sommige mensen beweren dat de challenge in het leven is geroepen in Turkije, om aandacht te vragen voor de vele vrouwen die daar worden mishandeld en vermoord. De druppel zou de moord op de 27-jarige studente Pinar Gültekin geweest zijn. Van de vermoorde Turkse vrouwen circuleren na hun dood zwart-witportretten.

"De challenge is ontstaan om dat probleem op de kaart te zetten", vertelt Instagram-expert Cato Duyvis aan Editie NL.

Amerikaanse boost

Een video van de Amerikaanse politica en activist Alexandria Ocasio-Cortez zou daarnaast hebben gezorgd voor een boost van het gebruik van de hashtag. Daarin liet ze zich vorige week uit over het herhaaldelijke seksistische gedrag van haar collega's. Tijdens een congres werd ze 'fucking bitch' genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Challenge accepted: selfies voor een betere wereld?

Zoals de trend nu gevolgd wordt, is van die boodschappen echter weinig te zien. Veel vrouwen plaatsen een foto met als enige bijschrift de hashtag #challengeaccepted en de namen van vrouwen die ze uitdagen om hetzelfde te doen. Vaak in combinatie met de hashtag #womensupportingwomen.

IJdelheid

"Instagrammers nemen het gewoon van elkaar over. Veel mensen plaatsen de foto's puur vanuit ijdelheid", aldus Duyvis. "Het is overgewaaid naar de Westerse wereld en nu is het gewoon 'women supporting women' geworden."

Dat vindt ze jammer. "Het gaat me aan het hart dat door je de vluchtigheid van social media de achtergrond van de challenge mist. Mensen moeten nadenken: waarom plaats ik dit? De hele noodzaak gaat verloren."

Een kleine greep uit de foto's op Instagram Een kleine greep uit de foto's op Instagram

De Turks-Nederlandse Dila Nurtas kiest er daarom bewust voor de hashtag niet te gebruiken. Sterker nog, ze spreekt zich ertegen uit. "De hashtag is gekaapt is door witte vrouwen. De aandacht voor Turkse vrouwen en LHBT-vrouwen in Turkije wordt onderbelicht", zegt ze tegen Editie NL.

Femicide

"De hashtag is begonnen om femicide aan het licht te brengen. In Turkije worden jaarlijks 500 vrouwen vermoord, waaronder veel Koerdische vrouwen en transvrouwen. De boodschap was: hallo wereld, zien jullie wel dat we massaal worden vermoord? Maar nu is het geworden: hallo wereld, zien jullie wel hoe knap en succesvol ik ben?"

Klopt niet

Het voelt voor Dila daarom niet goed om mee te doen. "Ik volg veel Koerdische vrouwen uit Turkije. De beelden van zwart-witte vrouwen zijn veel in het nieuws. Als ik vervolgens ineens een foto zie van een sterke witte vrouw, dan klopt dat niet voor mij. Ze weten niet wat de oorsprong is van de hashtag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instagrampagina brengt Egyptisch #MeToo-schandaal aan het licht

Om anderen er bewust van te maken heeft Dila zich op Twitter en op Instagram over de hashtag uitgesproken. Daar kreeg ze veel positieve reacties op. "Dat was verrassend en heel prettig."

Ander doel

Ondanks dat de challenge z'n oorspronkelijke boodschap dan misschien is kwijtgeraakt, vindt Instagram-expert Kirsten Jassies de trend niet nutteloos. Vrouwen die elkaar ondersteunen is immers ook geen slechte zaak. "In Nederland is de belangrijkste reden om de hashtag te gebruiken solidariteit voor vrouwen. Het past heel goed in deze tijd", zegt ze tegen Editie NL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore