Ga naar de inhoud
Corona

Teststraat te ver weg: 'Moest 8 kilometer lopen'

De nieuwe testlocatie in Den Haag Beeld © EditieNL

Verschillende teststraten voor corona zijn te ver weg voor mensen die geen auto ter beschikking hebben. Daarom pleiten lokale politieke partijen, waaronder GroenLinks Utrecht en SP Breda, nu voor teststraten op centraler gelegen locaties. In Den Haag opent er vandaag een midden in het centrum.

Voor mensen die zich op corona willen laten testen maar die geen auto hebben, is het soms best lastig om een teststraat te bereiken. Je mag vanwege de gezondheidsklachten namelijk niet met het ov komen. En lopen of fietsen is in verschillende gemeenten veel te ver of te lastig.

In Den Haag is daar nu verandering in gekomen. Personen die niet in de gelegenheid zijn om naar de testlocatie in Nootdorp te rijden, kunnen zich nu laten testen in het centrum van de stad.

 

'Vrees
Lees ook:
'Vrees voor tekort coronatesten, straks mogelijk 70.000 per dag nodig'

"Wij hebben deze testlocatie in het centrum van Den Haag geopend omdat wij erg veel berichten krijgen van mensen die zeggen dat ze de afstand naar de testlocaties te ver vinden", zegt Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden, tegen EditieNL. "Lopen of fietsen is erg ver, laat staan als je gezondheidsklachten door het coronavirus hebt. De auto is een optie, maar als je geen auto hebt en niemand kan je brengen, dan wordt het lastig."

Niet laten testen

Om te voorkomen dat mensen zich daarom niet laten testen is er nu een locatie bijgekomen. "Met deze nieuwe teststraat willen we dus dat mensen zich sneller later testen. Dat de drempel lager is om naar de testlocatie te komen. Dat is, zeker met de stijging in het aantal besmettingen in Nederland, wel nodig."

Instagram
Lees ook:
Instagram tikt Madonna op vingers vanwege nepnieuws coronavirus

Ook in Utrecht speelt dit probleem. Melody Deldjou Fard van GroenLinks pleit daarom ook voor een testlocatie in het centrum van de Domstad. "In de stad Utrecht hebben we maar drie testlocaties. Ik moest zelf acht kilometer lopen om bij de dichtstbijzijnde testlocatie te komen. Stel je eens voor dat ouderen dit moeten doen?" GroenLinks wil daarom centraal gelegen testlocaties of desnoods mobiele locaties die van plek kunnen verwisselen.

Privacy

Maar waarom liggen die testlocaties eigenlijk zo vaak op van die onhandige locaties? "Er zijn maar weinig teststraten op drukke locaties omdat we ze in heel korte tijd hebben moeten opzetten", zegt Kristof Franse van GGD Nederland.

"We moesten daarbij locaties bepalen aan de hand van een aantal punten. Het moest in- en uitrijmogelijkheden voor de auto bevatten. De privacy moest kunnen worden gewaarborgd en het moest groot genoeg zijn."

Bekijk hier de video:

02:06