Ga naar de inhoud
Petitie

Verbod op e-sigaret met smaakje: 'Dan moet ik helaas echt stoppen'

Evelien rookt al sinds haar veertiende Beeld © EditieNL

Evelien baalt. Wanneer straks de smaakjes voor e-sigaretten verboden worden zal ze toch echt helemaal moeten stoppen. Ze is niet de enige. Meer rokers van e-sigaretten vinden het jammer dat smaakjes verboden worden en zijn een petitie gestart tegen deze maatregel.

Evelien van Diermen is gestopt met het roken van sigaretten door een e-sigaret met een smaakje. "Ik rook al sinds mijn veertiende en ik ben nu in de vijftig. Ik wilde al heel lang stoppen maar het lukte me niet omdat ik steeds die hunkering had naar nicotine", zegt ze tegen Editie NL. "Toen ik de e-sigaret met watermeloensmaak heb ontdekt ben ik overgestapt en dat rook ik nu nog steeds."

'Helaas stoppen'

Evelien baalt dat de smaakjes gaan verdwijnen. "Het enige smaakje wat dan overblijft is die van tabak en die vind ik echt niet lekker. Het is ook niet te vergelijken met echte tabak." Toch zit er wel een positieve kant aan het verhaal want als het verbod er komt gaat Evelien niet overstappen naar iets anders. "Ik ga eerst mijn smaakje inslaan en als het op is zal ik helaas echt moeten stoppen."

Jennifer
Lees ook:
Jennifer stopt woensdag 'gedwongen' met roken door verbod op mentholsigaret

Consumentenorganisatie Actief voor Dampen (Acvoda) is samen met de Esigbond een petitie gestart tegen het verbod. Volgens de organisaties zal het verbod alleen maar averechts werken. "De enige smaak die straks nog gebruikt mag worden is de tabakssmaak. Maar als je wil stoppen met roken is dat juist een slecht idee", zegt Emil 't Hart van de Esigbond. "Juist door de smaakjes zijn vierhonderdduizend rokers overgestapt van sigaretten naar een e-sigaret."

Waarom
Lees ook:
Waarom is de e-sigaret zo populair onder jongeren? En zes andere vragen over vapen

Volgens Emil 't Hart zijn er dus net als Evelien vierhonderdduizend mensen op deze manier gestopt met sigaretten. Maar dat gelooft Eshter Croes van het Trimbos Instituut niet. "Ik weet niet waar ze het op gebaseerd hebben maar het lijkt mij erg sterk", zegt ze tegen Editie NL.

Reguliere methodes

"Dat e-sigaretten met een smaakje een middel zijn om te stoppen met roken geldt maar voor een kleine groep mensen. Het grootste gedeelte mensen die stoppen met roken doen dat met de reguliere methodes. Bijvoorbeeld door coaching."

Oud-mentholrokers
Lees ook:
Oud-mentholrokers overgestapt op ander soort: 'Smaakt exact hetzelfde'

Daarnaast is volgens het Trimbos Instituut ook bewezen dat de smaakjes in e-sigaretten jongeren kunnen aanzetten tot roken. "Het is een soort beginfase. We zijn nu bezig met het creëren van een rookvrije generatie en de e-sigaret helpt daar niet bij. Dat is eigenlijk ons allergrootste probleem met de smaakjes."

Slecht voor branche

't Hart denkt dat de e-sigaret daar niet aan bijdraagt. "E-sigaretten zijn al verboden voor jongeren onder de achttien, dus jongeren hierdoor gaan roken klopt niet. Daarnaast is het verbod op smaakjes ook slecht voor onze branche."

Bekijk hier de video:

02:06