Ga naar de inhoud
Mag dat?

Dierenambulancemedewerkers willen bodycam: 'Bedreigd en geïntimideerd'

Ellen van Praag Beeld © EditieNL

Medewerkers van de dierenambulance Ronde Venen/Amstelland zijn een coruwdfundingcampagne gestart om bodycams aan te kunnen schaffen. Ze maken steeds vaker situaties mee waarbij ze zich onveilig voelen. "Baasjes zijn heel beschermend als het om hun huisdieren gaat."

"Mensen die intimiderend op ons af komen lopen, of in ons gezicht staan te schreeuwen. We maken het allemaal mee", zegt Ellen van Praag van de dierenambulance.

 

Dierenbescherming
Lees ook:
Dierenbescherming waarschuwt katteneigenaren: pas op met kiepraam

Zij en haar collega's zamelen geld in om bodycams (à 500 euro) aan te kunnen schaffen. "We denken dat we ons er veiliger door voelen en dat het mensen zal afschrikken. Als we een nare situatie hebben meegemaakt hebben we daar nu geen bewijs van. We hebben geen poot om op te staan."

Narigheid

En nare situaties maakt ze naar eigen zeggen steeds vaker mee. "De meeste narigheid komt in de nacht of in de avond. Mensen kunnen heel beschermend zijn als het om hun huisdier gaat, en willen soms geen afstand doen van het dier. Terwijl dat juist wel nodig is voor het welzijn van het dier."

Ellen en haar collega's voelen zich een beetje het ondergeschoven kindje van de hulpverleners. "Wij werken vaak samen met de politie en de brandweer, maar wij zijn 'slechts vrijwilligers' en in de wet zijn dieren 'slechts dingen'."

Waarschuwing
Lees ook:
Waarschuwing van de dierenambulance: span geen net om je balkon tegen vogels!

De bodycam moet voor bewijs zorgen wanneer er aangifte van een incident wordt gedaan. Maar mogen ze dit middel eigenlijk wel inzetten? "In principe mag iedereen in de openbare ruimte filmen", legt jurist en surveillance-onderzoeker aan de RUG, Gerard Ritsema van Eck uit.  

Toestemming

"Maar je mag niet zomaar alles met die beelden doen", gaat hij verder. "Je mag ze gebruiken bij een aangifte wanneer ze op de openbare weg zijn gemaakt. Maar als je bij iemand thuis binnen bent, of een erf oploopt dan mag je daar niet zomaar filmen. Dan moet je daar eerst toestemming voor vragen."

Toch heeft het wel degelijk zin om een bodycam te gebruiken. Want ook wanneer er op een privéterrein geweld is gebruikt en je wil de beelden als bewijs gebruiken dan mag dag. "Diegene kan dan wel aangifte doen dat de beelden onrechtmatig zijn verkregen maar de beelden blijven wel bruikbaar als bewijsmateriaal."

Bekijk hier de video:

02:06